Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Prijeti li vam moždani udar? Doznajte imate li Frankov znak

Liječnici bi trebali voditi računa o pacijentovim naborima u ušnoj školjci jer su to indikatori začepljenja arterija, poručuju znanstvenici.
30. svibnja 2017. u 07:18 3 komentara 15054 prikaza
Uho
Foto: Thinkstock

Izraelski znanstvenici primijetili su čudnu stvar. Dijagonalna crta na ušnoj resici može značiti povećani rizik od moždanog udara, pokazalo je novo istraživanje. Izraelski znanstvenici su ispitali 241 osobu koja je pretrpjela moždani udar i otkrili da je od 88, pacijenata njih 78 imalo to fizičko obilježje, poznato pod nazivom Frankov znak.

liječnik jeste li znali? Ovu pretragu biste trebali raditi svake dvije godine nakon pedesete

Smatra se da začepljenje arterije ometa opskrbu krvlju do ušne školjke, a to smanjuje elasticitet i vodi vidljivim naborima, navodi se u zaključcima istraživanja objavljenog u American Journal of Medicine. 

Znanstvenici smatraju i da bi liječnici trebali pregledavati nabore u vanjskom uhu i dodati ovaj simptom listi postojećih rizičnih faktora za moždani udar.

Te nabore imaju i Steven Spielberg i Mel Gibson. Frankov znak dobio je naziv prema američkom liječniku Sandersu T. Franku, koji je 1973. godine primijetio da su nabori u školjci uha uobičajeni kod pacijenata koji imaju anginu pektoris. Uz teoriju da su nabori pokazatelj začepljenih arterija, druga je mogućnost da su znak ubrzanog starenja.

Sir Novo istraživanje Znanstvenici razbijaju mit o siru: Ipak nije toliko loš za zdravlje Bolni trbuh, trbuh najbolnija vrsta Prepoznajte simptome raka želuca, a koji nisu povezani s bolovima Gluten free food products. NIJE O GLUTENU Kardiolog tvrdi: Ovo je jedina vrsta kruha koju biste trebali jesti
Algebra
PRIJAVE TRAJU
Kako do 10.000 eura? Dovoljna vam je odlična ideja za startup
  • Avatar DŠ.....
    DŠ.....:

    Govore o ušnoj školjci. Inače, ja sam čitao da takav znak upozorava na mogući srčani udar. Odakle sada i moždani!?

  • Avatar elkomandante
    elkomandante:

    Pojasnite koja je to crta na obrazu.