Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blagdanski stol

Izbjegnite prejedanje tijekom blagdana. Evo kako!

blagdanska hrana
Foto: Thinkstock
16.12.2013.
u 10:15

Ovih blagdana ne morate iz krajnosti u krajnost i ne trebate biti na strogoj dijeti, ali nemojte se ni prejedati da poslije ne biste požalili.

U vrijeme blagdana jedemo više nego obično, posebice slastice i "nepoželjne" kalorije. Ovih blagdana ne morate iz krajnosti u krajnost i ne trebate biti na strogoj dijeti, ali nemojte se ni prejedati da poslije ne biste požalili.

Morate s hranom "uspostaviti odnos". Iako zvuči suludo, zapravo je vrlo jednostavno. Stručnjakinja Jan Chozen Bays tvrdi da je potrebno promijeniti odnos prema hrani, piše Huffington Post. Ne gledati na namirnice s osudom jer "neke od njih" mogu prouzročiti masne naslage nego paziti na to što i kako jedemo. U startu moramo, tvrdi, znati prepoznati kakav apetit imamo. Jedemo li zaista samo kada smo gladni? Ili se ulovite u situacijama da za hranom posežete kada vam je dosadno, kada ste pod stresom? Jan tvrdi da se, prije nego stavimo neki zalogaj u usta, još jednom promislimo želimo li to zaista pojesti ili možemo i bez toga.

Jan tvrdi da je potrebno nakon nekog jela obratiti pozornost na to kako se osjećamo nakon pola sata i "osluhnuti" jesmo li još uvijek gladni. Na taj ćemo način, objašnjava, isključiti "autopilot" i jesti prema osjećaju gladi, a ne iz navike.

Neka istraživanja pokazala su da se bolje osjećaju osobe koje više vode računa o tome kada i koliko hrane unose u organizam. Za početak potrebno je eliminirati okolnosti koje nas ometaju da se usredotočimo na osjećaj gladi, poput gledanja televizije dok jedemo, tipkanja po mobitelu, rada na računalu.

Prije konzumacije potrebno je nekoliko puta duboko udahnuti i obratiti pozornost na okus hrane koju konzumiramo, tvrdi. I najvažnije, potrebno je prestati jesti kada osjećamo da smo dvije trećine siti. Nije potrebno pojesti sve što se nalazi na tanjuru.

Kako jesti za vrijeme blagdana

Vrijeme je blagdana i znate da vas čeka mnoštvo delicija. Pitanje je, kako im odoljeti? Jan tvrdi da prije nego se bacite na blagdansku hranu pojedete neki zdravi obrok, makar "s nogu". Kada dođete na neku zabavu ili u goste, popijte punu čašu vode. Taj trik će vam pomoći da lakše odolite iskušenju. Ne morate odbiti svu ponuđenu hranu. Jedite umjereno da se kasnije ne biste osjećali loše, poručuje.

>>Niste očekivali da se možete udebljati i zbog ovih stvari!

 

Komentara 3

AS
asdasfasdg
13:08 16.12.2013.

Jedem samo masnu, slanu hranu, a onda se oduzmem sa slatkim.

Avatar DŠ.....
DŠ.....
11:09 16.12.2013.

Sve je u količini soli i začina. Zob je moja glavna namirnica, a svidjela bi se svima kada bi znali kako ju posoliti. Meso, krumpir, riba ne vrijede ništa bez soli i začina, stoga je potrebno ostaviti samo začine i sol te prijeći na žitarice iz ekološkog uzgoja. Kada naučite kako ih posoliti i začiniti, moći ćete uživati u zdravom obroku i pitati se kako je moguće da ste se tako dugo davili u otrovnomu mesu, ribi i sličnoj hrani prepunoj teških metala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije