Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
domaća pamet

Predsjednica Kolinda kao inspiracija za nove hrvatske brendove

Tomislav Galović
Foto: Arhiva Galović
1/3
17.02.2015.
u 15:47

Tomislav Galović već je Britancima prodao kulenovu seku nazvanu po predsjednici, koju joj je obećao prije sedam godina

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poklonila je svoje povjerenje hrvatskim dizajnerima da je od glave do pete odjenu za svečanost inauguracije.

A nakon svečanosti čeka je najmanje pet godina života pod budnim okom javnosti, koja će osim njenog rada proučavati i svaki detalj njezina izgleda i garderobe.

Ma koliko to zahtjevno bilo, dio je to državničkog posla, ali i sjajna prilika da promovira hrvatske dizajnere i proizvođače. No, prvi korak prema ovakvoj suradnji napravljen je prije čak sedam godina, u vrijeme dok je Kolinda Grabar-Kitarović bila ministrica vanjskih poslova, a Tomislav Galović radio na brendiranju svog kulena i krčio put prema pravu da ga zaštiti kao autohtoni hrvatski proizvod.

– Rekao sam joj tada da ću kulenovu seku nazvati po njoj. Nasmijala se i ne znam je li zapamtila, no ja sam svoje obećanje održao i pripremio kulenovu seku, spremio je u kartonsku repliku ženske torbice i, eto, u Londonu, gdje su slavonski specijaliteti sve popularniji, prodao prvu. I to dan uoči inauguracije – kaže ugledni proizvođač kulena. No, nije Galović jedini kojeg je plavokosa Grobničanka ponosna na svoju tradiciju inspirirala.

I Vesna Milković u to je vrijeme dizajnirala svečane torbice nadahnute motivima iz hrvatske baštine. Njoj je kreiranje odjeće s etnoelementima prvenstveni poziv pa tako u ponudi ima sinjske i slavonske kapute, košulje i remenje s glagoljicom... a tada je osmislila i liniju torbica, od kojih je jedan od modela dobio ime Kolinda, po tadašnjoj ministrici vanjskih poslova.

– Sve je počelo od radnog imena i, eto, ostalo na Kolindi – kaže Vesna Milković iz etnobutika Mara.

– Riječ je o manjoj, ali elegantnoj i čvrstoj torbici, baš kakva je i gospođa predsjednica, a koja se može nositi u dnevnim prigodama ako je izrađena od fine matirane kože, odnosno u svečanim i večernjim ako je od lakirane kože. Izradili su je naši partneri, torbarska radionica Koko. Posebnom je čine ukrasi koje je osmislila moja kći Marija, detalji paške čipke ili natpis na glagoljici. No, željeli smo da poruka bude decentna kao i torbica te smo se odlučili za natpis: snaga ljubavi – objašnjava dizajnerica čije je podrijetlo toliko raznoliko da ne čudi odakle joj ljubav prema etnomodi.

Gospođa Vesna, naime, u sebi nosi konavoski ponos, sinjski temperament i slavonsku srdačnost. Kaže da, koliko joj je poznato, predsjednica nema torbicu koja nosi njezino ime, a koja stoji 930 kuna, iako su joj neki kupci odavno rekli da će joj tu vijest prenijeti.

>>Otkriveno tko će Kolindu Grabar-Kitarović odjenuti za inauguraciju

Komentara 2

RI
rikavac
19:35 17.02.2015.

treba Kolindi stavit kulenovu seku

Avatar think pink
think pink
18:13 18.02.2015.

hahaha - kobasica kolinda!!! pa i nije da je neka čast... još fale samo hrenovke po njenom mužu... kako se već zove...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije