Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezaobilazna ruta

Predah uz slastan ručak na Sljemenu

Sljeme - ručak
Foto: Privatna arhiva
1/4
26.10.2020.
u 10:22

Svi putevi vode u - kuhinju

Grofica
Zagrebački od pola metra

Do nje vodi nekoliko planinarskih puteva, a nalazi se odmah pokraj doma Željezničar blizu Sljemena i staze za Činovničku livadu. Među planinarima je Grofica poznata kao mjesto gdje se za 120 kuna možeš jako dobro najesti. Toliko, naime, košta zagrebački odrezak od pola metra koji, kaže vlasnica Živana Ćevid–Rumbak, mogu pojesti dvije jako gladne ili čak tri osobe. No i druga jela jednako su izdašna, a specijalitet im je roštilj, dok je na meniju i ostala tipična planinarska hrana. Obrok po osobi košta prosječnih 70–ak kuna, a rade svaki dan od 8 do 20 sati.
120 kn - specijalitet je kuće, dovoljan za dvoje jako gladnih

Stara Lugarnica
Vinski gulaš s noklama

Otkako svoje specijalitete spremaju na Medvednici, obitelj Opuhač drži se domaće klope. Od samih početaka u Staroj Lugarnici na meniju je juha s gris-knedlama, purica s mlincima, vinski gulaš s noklicama, gulaš od divljači s rezancima, a zimi sarma i krvavice.

Foto: zvonimir ferina

Prosječna cijena obroka po osobi je 50-ak kuna – grah s kobasicom platit ćete, primjerice, 42 kn, dok su juhe oko 20, a štrudle 15–ak kuna. Otvoreni su svaki dan osim ponedjeljka od 8 do 21 sat. Nalaze se gotovo pri najvišem vrhu zagrebačke gore, ispod Činovničke livade - na Sljemenskoj cesti 4/1.
50kn - prosječna je cijena obroka kod obitelji Opuhač

Runolist
Sljemenske trave u čaju

Poznati su po domaćem kruhu, a vole pripemati i specijalitete od gljiva koje uberu po okolnim šumama ili čajeve od trava u blizini planinarskog doma. No u Runolistu dobro “prolaze” i lovački gulaš, pašticada, purica s mlincima, štrudle, štrukle, orahnjače... Cijene su, kaže Miro Bilić, čija obitelj vodi brigu o domu, od 30 kuna za grah do 85 kn za teletinu ispod peke s prilogom.

Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Do doma na visini od 830 metara dolazi se Bikčevićevom stazom, a u blizini je i autobus ZET–a. Radno vrijeme: ponedjeljak – petak: 10–19 sati, vikendom 8–20 sati. Noćenja su obustavili zbog situacije s koronom.
30kn - stoji porcija graha. Teletina ispod peke je 85 kn

Grafičar
Savijača od rogača

Sagrađen od drva u alpskom stilu, planinarski dom Grafičar stoji na uzvisni Rudarsko sedlo, svega stotinjak metara udaljen od Sljemenske ceste iz smjera Blizneca. Planinari do njega najčešće dolaze stazom od Kraljičina zdenca, a ondje se mogu probati grah s repom, špek-fileki, pečenice i krvavice, vinski gulaš... – Pripremamo i štrukle na prigorski način, ali i savijaču od rogača, po tome smo specifični – kaže Krešimir Crnić koji drži dom.

Foto: Robert Anić/Pixsell

Prosječna cijena ručka je 60–ak kuna, ako se nakon jela sa žlicom želi pojesti i kolač. Radno vrijeme je od utorka do petka 9-21 sat, vikendom 8–21 sat, a ponedjeljkom ne rade.
60kn - prosječna je cijena jela sa žlicom i deserta

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije