Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko bi rekao

Pravilo od 'pet sekundi' je pogrešno: Evo koliko hrana zapravo može bit na podu nakon što padne

shutterstock
18.07.2022.
u 07:00

Znanstvenici su izvršili ukupno 2560 mjerenja koristeći svu hranu i sve površine. I nijedna hrana nije bila sigurna.

Svi smo bili tamo, slučajno nam je ispao komadić hrane na pod, ali ne razmišljamo previše o tome jer ako ga podignemo za pet sekundi i brzo pojedemo, bit će u redu, zar ne? Krivo! Popularno pravilo od pet sekundi nažalost nije primjenjivo jer je to ipak samo mit. Sve što vam je rečeno je laž jer za to nema znanstvenih dokaza.

Studija Sveučilišta Rutgers u New Jerseyju odbacila je staru praksu, objašnjavajući da se bakterije mogu prenijeti na hranu za manje od jedne sekunde. To znači da se jednostavno ne isplati pokušavati spasiti komadiće hrane nakon što ste ih ispustili na pod, kako piše Mirror.

 Tajna za savršenu pizzu nije u sastojcima već u jednom triku u pripremi:

1/5

Profesor Donald Schaffner, koji je vodio istraživanje, izvijestio je da je popularni trik potpuno lažan nakon što je proveo testove na različitim vrstama hrane na četiri različite površine.

Koristio je lubenicu, kruh, kruh s maslacem i gumene medvjediće za izvođenje svojih testova, a ispustio ih je na nehrđajući čelik, keramičke pločice, drvo i tepih na manje od jedne sekunde, a zatim je povećao na pet, 30 i konačno 300 sekundi. Svaki je materijal bio obložen bakterijama koje prenose salmonelu.

Znanstvenici su izvršili ukupno 2560 mjerenja koristeći svu hranu i sve površine. I nijedna hrana nije bila sigurna.

“Pravilo pet sekundi je značajno pretjerano pojednostavljenje onoga što se zapravo događa kada bakterije pređu s površine na hranu. Bakterije mogu trenutno kontaminirati hranu", objasnio je Schaffner.

Međutim, različita hrana i površine razlikuju se u pogledu stope kontaminacije. Tako je veća vjerojatnost da će lubenica pokupiti bakterije nego slatkiši, a tepih je imao manju vjerojatnost da će prenijeti bakterije nego pločice.

"Čini se da vlaga najviše utječe na prijenos bakterija s površina na hranu", rekao je prof. Schaffner. “Bakterije nemaju noge, kreću se s vlagom, a što je hrana vlažnija, to je veći rizik prijenosa. Također, duže vrijeme kontakta s hranom obično rezultira prijenosom više bakterija sa svake površine na hranu.”

Omekšivačem se savršeno peru prozori: Isprobali smo ovaj viralni hit!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije