Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Poslušajte poruke koje vam šalje vlastito tijelo

U suradnji s Medical Yoga Centrom savjetujemo kako prepoznati ono što je za nas i naše tijelo istinski zdravo.
12. srpnja 2010. u 09:00 1 komentara 7 prikaza
'12.05.2010., Zagreb -   Jelena Vucetic iz Medical Yoga Centra prezentira seriju vjezbi joge. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'

Zanimljivu je misao o kineskoj jogi prvotimcima jedne bejzbolske momčadi predstavio dr. Juan Xiao Ning. Ističući kako bi svaki vrhunski sportaš morao precizno poznavati svoje tijelo, rekao je: „Na žalost, suvremeni čovjek živi u nekom stanju somatske amnezije. Ne pamti, a često i ne prima poruke što mu ih šalje vlastito tijelo. Posljedice su ozljede, bolest i prerana smrt.“ Jogijska praksa upozorava na to da je naše poimanje vlastita tijela nepotpuno i da uključuje mnoge pogrešne predodžbe, poput one da „ne može biti štetno ono što tijelu godi“. Naša deformirana veza tijela i svijesti, katkad kao ugodne i korisne „prepoznaje“ mnoge štetne navike poput alkohola, slatkiša, droge... Često i pretjeranu fizičku aktivnost koja nam zapravo škodi prihvaćamo kao nešto ugodno ne zapažajući „male podmukle posljedice“ poput povišena krvnog tlaka, oštećenja kralježnice, srčanog napora itd. Jogijska sintagma „osjećajte svoje tijelo“ uključuje duboku i istinsku spoznaju o svemu što se u svakom trenutku događa u nama, pa je stoga jedno od temeljnih pravila vježbanja: biti u svakom trenutku apsolutno usredotočen na tijelo, duh, zglobove, disanje... 

Današnja vježba, osim što blagotvorno djeluje na cirkulaciju, kralježnicu i prevenciju glavobolja, idealna je da se koncentrirate na sve spomenute komponente tijekom vježbanja. Iz početnog položaja (prva slika), uz udisaj položimo čelo ispred ruku, a nogu ispružimo natrag i uvis u ravnini s tijelom. Malo zadržimo dah pa se uz izdisaj spustimo u početni stav. Nastavimo naizmjenično pružajući noge.

U suvremenu društvu neprekidne jurnjave i borbe za egzistenciju ljudi su odgojeni tako da se osjećaju kao da gube vrijeme ako ne rade nešto za što se pretpostavlja da je korisno.

Postalo je dio uvriježena općeg stava prema životu da je neprekidna aktivnost nešto što se samo po sebi podrazumijeva.  

Na pasivnost se gleda kao na slabost i nedostatak životne snage. Stoga se u današnje vrijeme sve češće javljaju upozorenja kako aktivnost treba svesti u razumne razmjere, jer će pretjerana zaokupljenost poslom prije ili poslije donijeti premorenost, zasićenje i bolest. 

Hrvatski rukometni savez
RUKOMETNO LUDILO
Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
  • bisernica:

    Kinezi su mudri i nepogrešivi. Sjajan izraz : Somatska amnezija - ne prepoznajemo poruke iz vlastita tijela! .. to je svakodnevna pojava.. žedni smo, a ne pijemo tekućinu, siti smo, a jedemo dalje, umorni smo, a ne idemo spavati, imamo ... prikaži još!o želju za sexom, a apstiniramo.. ..nije čudo da su mnogi nezadovoljni i isfrustrirani..