Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIESTA

Popodnevnim spavanjem poboljšajte pamćenje

spavanje
22.02.2010.
u 10:28

Zaključak je provedenog istraživanja američkih znastvenika kako mozak treba san da bi procesuirao kratkoročno pamćenje i stvorio "mjesta" za nove informacije.

Popodnevni odmor tijekom dana navodno poboljšava sposobnost mozga da apsorbira informacije, barem tako tvrde američki znastvenici.

Volonteri koji su sudjelovali u istraživanju Sveučilišta Kalifornija i spavali 90 minuta dnevno, pokazali su tako bolje rezultate u kognitivnim testovima od onih koji su bili budni cijelo vrijeme.

Britanski stručnjaci, pak, objašnjavaju kako je teško odvojiti efekt "poticanja memorije" od toga da je osoba jednostavno manje umorna ako uspije popodne odspavati. No, ono što se ne osporava sa znastvenog stajališta su dobrobiti sieste'tijekom dana.

Zaključak je kako mozak treba san da bi procesuirao kratkoročno pamćenje i stvorio "mjesta" za nove informacije.

-  To je kao da vam je inbox e-maila u hipotalamusu prepun i dok se ne naspavate i ispraznite ga, ne možete primiti niti jedan mail. – objasnio je doktor Matthew Walker koji je vodio studiju.

Ipak, profesor Derk-Jan Dijk iz Istraživačkog centra za spavanje tvrdi kako nema nepobitnih dokaza da popodnevno spavanje ima bilo kakvu prednost pred svakodnevnim spavanjem unutar 24 sata.

Komentara 1

DO
doktorica
11:37 22.02.2010.

sad je valjda jasno zašto se ljudima ne ide raditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije