Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne smijete propustiti

Ponor koji se može preletjeti i kroz legende

Pazin
Foto: Duško Marušić/Pixsell
1/3
16.11.2020.
u 14:34

Pazinsku se jamu može upoznati kroz pješačku stazu dugu pola kilometra, a uz vodstvo može se zaviriti i dublje

Ako ste u posjetu središnjoj Istri, obilazak Pazinske jame ne biste smjeli propustiti. Pazinska se jama nalazi stotinjak metara ispod pazinskog Kaštela gdje ponire najveća istarska ponornica Pazinčica, čija voda izbija na izvorima rijeke Raše. Pazinski je ponor zaštićen kao značajni krajobraz, a područje pod zaštitom obuhvaća kanjon i ponor Pazinčice, dužine oko 500 metara i dubine oko 100 metara te Pazinsku jamu.

Pazinsku se jamu može upoznati kroz pješačku stazu dugu pola kilometra, a uz speleološko vodstvo može se zaviriti dublje u unutrašnjost jame uz koju se vežu i brojne legende. Jamom će se zasigurno oduševiti i posjetitelji koji ponor mogu “preletjeti” zip-lineom koji se nalazi na vrhu ponora. Odlučite li se na obilazak, potrebno se najaviti.

Foto: Duško Marušić/Pixsell

Istra je bogata “podzemnim svijetom”, a jedna od onih u koju bi valjalo zaviriti je i Romualdova špilja, najpoznatija špilja na području Limskog kanala smještenog između gradova Vrsar i Rovinj. Kanal je jedan od najljepših istarskih krajolika koji vrijedi pogledati, kao i špilju koja je dobila ime po pustinjaku benediktincu sv. Romualdu koji je u špilji boravio početkom 2. tisućljeća. Špilja je stara oko 20.000 godina, danas je poznata i po brojnoj koloniji velikog šišmiša, a u njoj su pronađeni i ostaci špiljskog medvjeda i lava, leoparda, srne i mnogih drugih vrsta. Otkriveni su i tragovi boravka pračovjeka, odnosno ondašnjeg lovca i pripadajućih alata za lov, a posjetitelji mogu vidjeti i brojne oslike na stijenama, dokaz prvog hrvatskog stijenskog slikarstva. Prije dolaska najbolje se informirati je li špilja otvorena jer je zbog pandemije promijenjeno radno vrijeme.

Foto: Duško Marušić/Pixsell

Legenda kaže da se u špilja Limskoga kanala, navukavši na se bijes Engleza prije više od tri stotine godina, skrivao i gusar Henry Morgan koji je svoj ogromni imetak stekao pljačkama. Legenda je postala još zanimljivija kada su stanovnici sela Mrgani, četiri-pet kilometara od Limskoga kanala, doznali kako je u crkvenim knjigama zapisano da su selo nazvali Morgan jer je tu živjela cijela loza Morgana. Možda su oni gusarovi preci, tko zna. Ljeti je u toj pećini otvoren Piratski bar koji je ime dobio baš zbog legende o gusaru koji se ovdje skrivao, a čije blago još nije pronađeno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije