Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALERGIJE I OPEKLINE

Pomaže betakaroten

ona_beta.jpg
import
03.06.2005.
u 13:40

U posljednjih deset godina zamijećeno je i naglo povećanje broja alergijskih reakcija na sunce, osobito učestalost fototoksičnih i fotoalergijskih reakcija. Pod utjecajem sunca neki će se alergeni iz hrane ili okoliša aktivirati i uzrokovati alergiju.

 Najčešći uzrok takvih kožnih promjena različiti su konzervansi, sulfonamidi, tetraciklini, kontraceptivi, antireumatici, antidijabetici, ali i neki čajevi i biljni pripravci izrađeni primjerice od gospine trave, kao i ciklomati koji se rabe kao zamjena za šećer  objašnjava dr. Maja  Ceković, dermatologinja iz poliklinike DermAngio.

Zato se ljeti preporučuje uzimanje većih količina voća i povrća bogata betakarotenom  mrkve, marelice, dinje... Dobro je uzimati betakaroten u tabletama, najmanje tri tjedna prije izlaska na sunce, i to od 75 do 150 mg na dan. Mogu se uz njega uzimati vitamini B skupine koji poboljšavaju prokrvljenost kože i sprječavaju njeno pretjerano isušivanje.
 
Ako nas sunce ipak opeče, prvi simptomi oštećenja kože javljaju se u razdoblju od jednog do 24 sata poslije sunčanja. Koža lagano pocrveni, a pri jačim opeklinana nastaju bolne otekline i mjehurići, katkad popraćeni povišenom temperaturom, zimicom, slabošću i iscrpljenošću te simptomima toplotnog udara. Često se kao komplikacija javlja sekundarna infekcija. Pri sunčevim opeklinama pomoći će preparat na bazi panthenola, aloa vere, ekstrakta nevena i kamilice, a u težim slučajevima kreme na bazi kortikosteroida. Poslije ljuštenja koža je vrlo osjetljiva na sunce.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije