Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
6. Salon pjenušavih vina

Pobjedničke pjenušce sjajno su pratili i već provjereni odličnici vina s mjehurićima

Julio Frangen
04.06.2023.
u 20:31

Još je jednom Salon pjenušavih vina pokazao kako su pjenušci u nas izuzetno popularni a bit će i još popularniji, možete ih piti i kao aperitiv ali i umjesto jutarnje kave što i radi sve veći broj ljubitelja ovakvih vina

Još jednom, šesti put po redu, održan je uspješno Salon pjenušavih vina Zagreb. Glavni festival pjenušavih vina u metropoli okupio je 25 izlagača iz Hrvatske, Slovenij i Italije koji su privukli opet ozbiljan broj posjetitelja. Ništa čudnoga, pjenušci su svoju popularnost među ljubiteljima vina u nas ostvarili već pred jako dugo vremena. Danas ih pijemo kao aperitive, ali ima i onih koji su njima zamijenili jutarnju kavu! Na 6. Salonu pjenušavih vina opet se moglo doista probati zaista izvrsnih pjenušaca, prije svega ovogodišnje laureate ocjenjivanja Kopjarov Rosé; Josipovićev Jazz i Pavlomirov 1288.

Foto: Julio Frangen

Ta tri pobjednička pjenušca stajala su i na ulazu u salu Restorana Maksimir gdje se salon održavao ali u posebnom aranžmanu, u santi leda oblikovanoj od Tvornice leda. Osim tri pobjednička pjenušca ovogodišnjeg ocjenjivanja, kao i prethodnih godina, moglo se isprobati još zaista izvrsnih pjenušaca. Upoznali smo se, primjerice, sa slovenskom vinarijom Albiana koja je predstavila tri izuzetno konkretna bruta, jako suha, a kod bruta napravljenog od chardonnayja i kraljevine vidjelo se zašto je dosegao treće mjesto među bijelim pjenušcima. Probali smo i najbolji pjenušac iz te kategorije, Josipovićev Jazz od graševine i rajnskog rizlinga nije ostavljao mjesta za ništa osim uživanje, slično kao i Pavlomir 1288 kojega smo se nauživali na predstavljanju salona nekoliko dana prije.

Foto: Julio Frangen

Vinarije Kopjar i Kota pokazale su da i u Zagorju rade zaista odlične pjenušce, uostalom riječ je o vinarijama koje su ove godine dale prvake među roseima, ispred Radgonskih Gorica čije se odlične pjenušce moglo također probati na salonu. Kao i one drugih vinarija koje znamo po sjajnim pjenušcima, poput Isteniča, Degrassija, Bolfana a prilika je bila da se malo bolje upoznamo i s istarskom vinarijom Monte Rosso i njihovim odličnim pjenušcima. Dodatna su vrijednost salona radionice. Ovaj puta bile su to Pjenušavi susret u čaši: Hrvatska & Slovenija koju su moderirale su organizatorice, dr.sc. Nina Levičnik, osnivačica mreže Salon of Sparkling Wines i prof. Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb, naglasivši pritom važnost čaše iz koje se pjenušava vina piju. Za ovu prigodu odabrana je hrvatska čaša - Riedel Malvazija istarska koja odlično ističe mirise pjenušavih vina. U kušanju naslijepo i neobaveznom vinskom razgovoru uz najbolje ocijenjene pjenušce mreže - Kopjar, Josipović, Pavlomir, Albiana, Kozinc i Klet Krško - polaznici su pokušali prepoznati iz koje države dolaze. Na drugoj radionici »Pogodi metodu: charmat ili tradicionalna« po dva pjenušca obiju metoda kušana su također naslijepo.

Foto: Julio Frangen

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije