Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hev svjetlo

Plavo svjetlo ekrana loše je za vid, ali i za kožu: Evo kako se možete zaštititi

Shutterstock
10.10.2023.
u 07:00

Danas je gotovo nezamislivo odrađivati neke poslove bez računala, a polagano već i bez mobitela

U cjelini, puno vremena provodimo pred ekranima. Zapravo, 43 posto odraslih ima poslove koji zahtijevaju korištenje tableta ili računala, a mnoga djeca u dobi između 8 i 12 godina provode četiri do šest sati dnevno gledajući ili koristeći ekrane, dok tinejdžeri provode do 9 sati pred ekranima. No, više vremena ispred ekrana znači i više izlaganja plavom svjetlu, piše Cnet

Vjerojatno znate da je plavo svjetlo s ekrana vašeg prijenosnog računala ili telefona štetno za vaše oči. Vjerojatno znate da plavo svjetlo može uzrokovati naprezanje očiju, glavobolju i čak vam može otežati i spavanje. Možda ste čak uložili u naočale koje blokiraju plavo svjetlo kako biste ublažili neke od ovih učinaka. Ali jeste li razmislili kakav utjecaj to plavo svjetlo ima i na vašu kožu?

VEZANI ČLANCI:

Štetno svjetlo ekrana naziva se i HEV svjetlo što je od engleskog naziva - high energy visible light. Prema istraživanjima, za pretpostaviti je da je osam sati pred ekranom koji emitira plavu svjetlost jednako kao pola sata izloženosti suncu bez adekvatne zaštite. Naravno, ekrani ne emitiraju UV svjetlo kao sunce, ali vrijeme izloženosti plavom svjetlu te blizina ekranima može dovesti do raznih poteškoća za ljudsko zdravlje.

Simptomi pretjerane izloženosti plavom svjetlu: Umjetno plavo svjetlo može uzrokovati glavobolju, umor pa čak i depresiju, ali poremećaj spavanja te promjene raspoloženja. Ipak, najviše utječe na kožu lica te vid. Istraživanja su pokazala kako dugotrajna izloženost umjetnom plavom svjetlu može dovesti do ubrzanja procesa oksidacije što rezultira odumiranjem stanica kože te uzrokuje njeno prerano starenje. Osobe koje su na radnom mjestu više sati izložene plavom svjetlu često imaju suhu i dehidriranu kožu te primjećuju pojavu bora i pigmentaciju kože. Uz to, lice im je često crveno. Što se tiče vida, osobe mogu primijetiti da su im oči umorne, nadražene i da im je zamagljen vid. 

VEZANI ČLANCI:

Kako si pomoći? Što se tiče zaštite kože, na tržištu je sve više krema koje imaju oznaku ‘HEV blocking’, što znači da štite od umjetnog plavog svjetla s ekrana. Ako radite za računalom ili u zatvorenom prostoru s LED rasvjetom (koje također emitira plavo svjetlo), svakako bi trebali koristiti zaštitnu kremu. Kod nas su te kreme uglavnom i kreme za sunčanje, no važno je da je na njima jasno naznačeno da štiti i od HEV zraka. Primjer takve kreme možete pronaći u nekim ljekarnama. Svakako na ekranima postavite opciju ‘štit za ugodu očiju’ ili postavku sličnog naziva jer to smanjuje utjecaj umjetnog plavog svjetla na oči, ali i na kožu.

Izloženost umjetnom plavom svjetlu ekrana može imati negativne posljedice na zdravlje, ali najviše se odražava na koži lica. Ako želite izbjeći prerano starenje kože, kao i suhoću i dehidriranost, važno je koristiti zaštitne kreme s oznakom HEV.

Želite pozitivno utjecati na klimatske promjene? Pijte manje kave, kaže studija

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije