Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TAJNA USPJEŠNOG POSLOVANJA

Pitali smo uspješne poslovne žene koje bi savjete dale kolegicama: "Budite same sebi mjerilo razvoja"

Philip Morris
Foto: PHILIP MORRIS
1/3
20.02.2024.
u 15:21

„Fenomenalne stvari se događaju kada žene pomažu ženama“, rekla je autorica Kasia Gospoś. I, uistinu, čarobne stvari događaju se kada zajedničkim snagama idemo naprijed, imamo osobu koju, posebno na početku karijere možemo upitati za savjet, nekoga tko će nam biti oslonac na tom putu.

Za žene, koje tek započinju svoju karijeru, nedostatak napretka prema jednakosti na radnome mjestu često je obeshrabrujući, no neke tvrtke predvode napore da prekinu taj “začarani krug”. Mnoge tvrtke prepoznaju da je za privlačenje i zadržavanje talentiranih žena ključno zaposlenicima ponuditi pogodnosti kao što su fleksibilno radno vrijeme, programi razvoja vještina i mogućnost obiteljskog dopusta.

Pozitivan primjer u Hrvatskoj

Iako često čujemo kako su žene u poslovnom svijetu zakinute, trendovi se mijenjaju pa tako udjel žena u upravljačkim strukturama na globalnoj, ali i domaćoj sceni raste iz godine u godinu. Primjerice, u usporedbi s muškim kolegama, žene su, zahvaljujući svojem psihološkom profilu i raznim ulogama koje imaju u poslovnome i privatnom životu, pokazale veću fleksibilnost i otvorenost prema različitim izazovima.

Pa vratimo se na početak i izreku „Fenomenalne stvari događaju se kada žene pomažu ženama“ jer jednako snažne poruke za svoje kolegice imaju poslovne žene iz kompanije Philip Morris Zagreb koje naglašavaju koliko je važno podržati mlade žene kroz cijeli njihov profesionalni put, ali i prije samog početka, na fakultetu ili u srednjoj školi. Philip Morris Zagreb jedna je od kompanija koja ima podjednak broj zaposlenih žena i muškaraca na svim razinama, a muškarcima i ženama isplaćuje jednake plaće te polovicu upravljačkih pozicija imaju upravo žene. Jedini su u Hrvatskoj dobitnici i certifikata Jednakosti plaća, koji potvrđuje da su muškarci i žene na istim pozicijama plaćeni jednako.

K tome, kompanija Philip Morris International globalno provodi interni program Women's Inspiration Network (WIN) u kojem, naravno, sudjeluju i zaposlenice u Hrvatskoj. Riječ je o programu zaposlenika osnovanom kako bi se podržale, osnažile i inspirirale žene da ostvare svoj puni potencijal. Grupa nudi mogućnost networkinga na globalnoj razini, treninge i resurse usmjerene na savjetovanje žena o izgradnji njihove karijere, ali radi i na promicanju spolne ravnoteže na svim upravljačkim razinama organizacije. Stoga smo upitali dvije liderice iz Philip Morris zagreba što bi savjetovale ženama i djevojkama na početku karijere:

Maja Ljubičić, direktorica komercijalnih operacija

– Svima onima koji su na počecima svoje karijere savjetovala bih da otpuste tuđa očekivanja, nametnute vremenske okvire i mjerila uspjeha. Nema veće nagrade od ostvarivanja kontakta  sa sobom, svojim vlastitim željama i ciljevima na koje, zbog pritiska društva i normaliziranih, ograničavajućih uvjerenja, često zaboravljamo i dopuštamo drugima da upravljaju našim životom. Biti sam sebi mjerilo razvoja i preuzimati odgovornost za svoje životne i poslovne rezultate najjači je alat koji možemo imati.

Foto: PHILIP MORRIS

Anita Letica, predsjednica uprave

– Onima koji su na počecima svoje karijere, rekla bih da budu hrabri i da budu svoji! Da se usude prihvatiti izazove, baš onda kada se čine nemogućima jer obično tada najviše učimo i preuzimamo svoju budućnost u vlastite ruke. Kroz iskustvo shvatiš da više boli propuštena prilika nego poneki usputni neuspjeh ili odbijenica. I važno je živjeti prema svojim vrijednostima i poštovati tuđe, ali slijediti svoj put i uvijek ostati dosljedan sebi.

Foto: PHILIP MORRIS

Važnost mentorstva

Program mentorstva unutar kompanije osmišljen je tako da svaki zaposlenik ima mogućnost prijaviti se i dobrovoljno sudjelovati u nekom od dostupnih programa mentorstva i time imati mentora unutar kompanije, koji pomažu u profesionalnom razvoju, što znači da žene na svim pozicijama imaju pristup mentorima te da uvijek mogu dobiti savjet starijih kolegica. Upravo Women's Inspiration Network (WIN), koji je osnovan 2020. godine, pruža mogućnost ženama da dodatno razvijaju svoje vještine putem networkinga, sudjelovanja na događanjima, mentoriranja i dijeljenja iskustava. Kroz kompaniju postoji nekoliko oblika mentorstva među kojima je i „buddy program“, odnosno mentor koji se dodjeljuje novom zaposleniku, a koji mu pomaže da upozna kolege, proširi socijalni krug u novom okruženju, dobije širu sliku poslovnih izazova, no ujedno rije je o osobi na koju se može osloniti za pitanja i oko svakodnevnih sitnica.

Valja spomenuti i leadership mentorstvo, globalni iGrow program te iMentor program. Cilj svakog od ovih programa je spojiti pojedince koji inače ne bi imali prilike surađivati, često iz različitih zemalja i odjela, te im dati priliku za međusobnu podjelu iskustava, znanja i ideja.

Podrška roditeljima

Parents @ PMI program okuplja roditelje/skrbnike i djeluje kao podrška svim roditeljima u PMI-ju te osigurava resurse koji olakšavaju svakodnevno balansiranje uloge roditelja i profesionalnih ciljeva. Program je to koji nudi različite resurse, poput knjiga i članaka o odgoju, pristup aplikaciji s dodatnim resursima te materijale za rukovoditelje kako pružiti podršku zaposlenicima koji odlaze ili se vraćaju s roditeljskih dopusta. Tu je, naravno, i mentorski program koji pruža 1na1 mentorstvo roditeljima djece mlađe od 3 godine.

Zadovoljstvo zaposlenika

Ono što ističu iz Philip Morrisa svakako je pozitivan feedback koji dobivaju od zaposlenika, ali i veliku zainteresiranost, što najbolje mogu vidjeti kroz podatak da se uvijek traži mjesto više na treninzima i događanjima. Primjer koji bi trebali slijediti svi!

Sadržaj nastao u suradnji s Philip Morrisom Zagreb.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije