Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Saznajte kako

Perete li jaja prije konzumacije? Odmah prestanite; širite bakterije i zaraze

shutterstock
26.02.2020.
u 07:00

Iako većina ljudi tako ne misli, pranje nekih namirnica može dovesti do širenja bakterija i bolesti.

Potpuno ima smisla da svaku hranu prije jela operete jer kada se radi o zdravlju, što je čišće, to je bolje. Ipak za neku hranu pranje ništa ne čini, a postoji i namirnica kojima pranje radi više štete nego koristi. Jaja su jedna od namirnica koju ne biste trebali prati prije konzumacije, i dok to zvuči čudno, zapravo je bolje za vas, prenosi msn.com.

Pogledajte kako pravilno oprati ruke kako bi se zaštitili od virusa:

Jaja kupljena u dućanima prije odlaska na police prolaze kroz proces čišćenja kojim se jaje obloži filmom koji štiti ljusku kako bakterija ne bi mogla 'ući' u jaje. Ako su kupljena, na primjer, na placu, i dalje se ne bi smjela prati, iako nemaju zaštitni film. Ljuska jajeta je jako tanka i porozna te kroz nju voda može 'gurnuti' bakteriju u jaje i zaraziti ga raznim bolestima i infekcijama. Najgora opasnost zagađivanja je hladnom vodom ili vodom koja teče iz slavine, jer je pritisak veći i ljuska jajeta se više otvara i propušta bakterije.

Iako su stručnjaci protiv pranja domaćih jaja kupljenih od uzgajivača, ako se osoba odluči na pranje, preporučuju korištenje tople vode i izbjegavanje sapuna i deterdženta. Ipak, uštedite si vrijeme i zaštitite od bakterija tako što nećete prati jaja.

Saznajte kako održavati težinu nakon 50. godine:

 

Ključne riječi

Komentara 1

PR
PrivatizacijskaKomunjara
07:45 26.02.2020.

Odsad vise ne perem jaja pa kom smeta ne mora ih konzumirat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije