Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Perete li jaja prije konzumacije? Odmah prestanite; širite bakterije i zaraze

Iako većina ljudi tako ne misli, pranje nekih namirnica može dovesti do širenja bakterija i bolesti.
26. veljače 2020. u 07:00 1 komentara 4785 prikaza
Foto: shutterstock

Potpuno ima smisla da svaku hranu prije jela operete jer kada se radi o zdravlju, što je čišće, to je bolje. Ipak za neku hranu pranje ništa ne čini, a postoji i namirnica kojima pranje radi više štete nego koristi. Jaja su jedna od namirnica koju ne biste trebali prati prije konzumacije, i dok to zvuči čudno, zapravo je bolje za vas, prenosi msn.com.

Pogledajte kako pravilno oprati ruke kako bi se zaštitili od virusa:

Jaja kupljena u dućanima prije odlaska na police prolaze kroz proces čišćenja kojim se jaje obloži filmom koji štiti ljusku kako bakterija ne bi mogla 'ući' u jaje. Ako su kupljena, na primjer, na placu, i dalje se ne bi smjela prati, iako nemaju zaštitni film. Ljuska jajeta je jako tanka i porozna te kroz nju voda može 'gurnuti' bakteriju u jaje i zaraziti ga raznim bolestima i infekcijama. Najgora opasnost zagađivanja je hladnom vodom ili vodom koja teče iz slavine, jer je pritisak veći i ljuska jajeta se više otvara i propušta bakterije.

Iako su stručnjaci protiv pranja domaćih jaja kupljenih od uzgajivača, ako se osoba odluči na pranje, preporučuju korištenje tople vode i izbjegavanje sapuna i deterdženta. Ipak, uštedite si vrijeme i zaštitite od bakterija tako što nećete prati jaja.

Saznajte kako održavati težinu nakon 50. godine:

Provjerite Znate li koje namirnice se moraju prati prije upotrebe, a koje ne? Povrće korisno Znate li da gljive, ali i drugo povrće vjerojatno perete krivo? Pogledajte kako se to radi voće dobro je znati Mislite da je dovoljno oprati namirnice kako biste uklonili pesticide? Napravite ovo

 

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom