Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kaže terapeutkinja Emma Davey

Pasivno agresivno ponašanje je 'ubojica' ljubavnih veza: Evo kako ćete ga prepoznati

Veze
Shutterstock
26.07.2021.
u 15:28

Vofite dnevnik, savjetuje terapeutkinja, kad je sve na papiru lakše si možete predočiti što se točno događa i kako to na vas utječe

Pasivno agresivno ponašanje u ljubavnoj vezi može biti vrlo destruktivno, a često ga je teško i prepoznati i dobro se s njim nositi, rekla je osnivačica My Trauma Therapy, stručnjakinja za narcisoidni poremećaj, terapeutkinja Emma Davey koja objašnjava koje znakove upozorenja treba tražiti i savjetuje kako se postaviti prema pasivnom agresivnom partneru.

Mateo Kovačić ponosi se prekrasnom ženom Izabel, a sada znamo da su mu i sestre prave ljepotice

Veze
1/8

Jedan od najčešćih znakova takvog ponašanja su, kaže, zlobni komentari poput 'Lijepa ti je haljina, ali ti naglašava obline na krivim mjestima'.

- Ako na to reagirate, pasivno agresivni će se partner usredotočit na lijepi dio svog komentara i ispasti će da bez veze započinjete svađu - kaže Davey.

Uz spomenuto, pasivno agresivno ponašanje često uključuje i spominjanje nekih situacija i svađa iz prošlosti za koje ste mislili da su riješene, te komentare zbog kojih pomislite da pretjerujete.

Foto: screenshot/facebook

- Ljudi koji ostanu u vezi s nekim takvim na kraju se osjećaju ušutkani i kao da 'hodaju po jajima', a često se i drugima opravdavaju zbog nasilnog ponašanja svog partnera - kaže Davey.

U ekstremnim slučajevima, dodaje, mogu čak početi preispitivati vlastiti razum.

- Ako vam išta od ovog zvuči poznato, napominje stručnjakinja za The Sun, postoje koraci koje možete poduzeti da se bolje nosite sa svojim partnerom i njihovim štetnim ponašanjem ...

Naučite znakove upozorenja

To su, kaže, obično 'alarmi' koji nam se upale još na početku veze, ali ih utišamo misleći da pretjerujemo. 

 - Kad znate prepoznati, možete i reći 'Hvala, ali ja to ne želim...' - dodala je.

Vodite dnevnik

Kad su stvari na papiru, lakše ćete si predočiti što se točno događa i kako to na vas utječe.

Postavite zdrave granice

Možete promijeniti način na koji prihvaćate partnerovo ponašanje, kaže Davey, npr. da na njegove zlobne komentare ne odgovarate, već se samo udaljite.

- Možete i reći nešto poput: 'Ako se ovo nastavi, neću više biti s tobom' - savjetuje, no napominje kako se nitko tko to ne želi ne može promijeniti.

Budite svjesni svoje vrijednosti

Pomislite kako se vaši roditelji nisu trudili odgojiti vas da bi vas netko drugi zlostavljao.

- Morate se voljeti dovoljno da zbog nikog ne posumnjate u sebe i svoje vrijednosti - rekla je terapeutkinja.

Časna sestra (55) oduševljava mladolikim izgledom: "To je zato jer nemaš muškarca u životu"

Komentara 1

LI
liliZG
12:02 27.07.2021.

"npr. da na njegove zlobne komentare ne odgovarate, već se samo udaljite."............... ovo je najgluplji savjet koji sam vidjela, ...time samo šasivnom agresivcu daješ još više vremena da te maltretira jer će misliti da sve prolazi.... ovo govorim iz iskustva,.... ja sam prelazila preko njegovih zlobnih komentara, koji su išli mene , moje familije, mojih prijatelja, da ne duljim, opravdavajući ga njegovim teškim djetinjstvom, mirom u kući i sl stvarima,.... i samo sam stvorila totalnog monstruma koji isisava svima oko sebe životnu radost i novac....... ....kada prvi put kaže nešto slično treba mu dati do znanja da ti takvo ponašanje nećeš uopće tolerirati i ako se nastavi , razići ćete se , .... međutim takvi likovi su najčešće i nekakvi psihijatrijski slučajevi koji bi se trebali liječiti , no mene fascinira kolko takvih će nači tu dr stranu koja će ih trpiti......čak će posatiti i predsjednici nekih zemalja, a totalni bolesnici, bulingaši i psihopate...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije