Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Idemo na izlet

Parenzanom kroz tuneke, vijadukte i istarske gradiće

Putem ćete naići na šarmantne konobe i restrorane, a vrijeme je mladoga maslinova ulja i malvazije pa tko bi odolio ne zaustaviti se
16. studenoga 2020. u 15:15 0 komentara 61 prikaza
Foto: Dražen Breitenfeld

Parenzana, nekadašnja trasa stare pruge Poreč – Trst, pretvorena je u pješačko-biciklističku stazu. No baš dio u Hrvatskoj, posebno onaj od Grožnjana do Livada, sačuvan je u izvornom stanju. Vlakovi su ovuda vozili do 1935. godine, a prevozili su vino i maslinovo ulje do tršćanske luke. Ne tako davno Parenzana je oživljena i obnovljena za rastući aktivni turizam. Obnovljeni su i osvijetljeni tuneli i vijadukti, napravljena infrastruktura, nekoliko vidikovaca, a cijela ruta je označena.

Nedavno su osvijetljeni tuneli, redizajnirani putokazi i napravljeni panoi s prizorima s Parenzane i kulise postaja. Svakako je najljepši dio Parenzane od Buja do Livada i Motovuna. Dionica je duga gotovo 30, a zračnom linijom možda nema ni petnaestak kilometara. Baš zato je ruta za poželjeti. Privilegij je doživjeti stare istarske gradiće i proći kroz neke od njih biciklom. Oprtalj i Završje mala su sela koja su poznata po konobama u koje svakako treba zaviriti. Nakon pitoresknog Grožnjana staza lijeno vijuga i spušta se prema Motovunu. No tada se duboko uvlači u kanjone i kao da prolazi kroz neka prošla vremena.

 | Autor : Dražen Breitenfeld Foto: Dražen Breitenfeld

U Livadama i čudesnom Motovunu možete se odmoriti. Put natrag ide dolinom Mirne preko Porte Portona, a zatim lokalnom cestom prema Brtonigli. U Brtonigli, talijanski Verteneglio, vrijeme je mladog maslinova ulja i malvazije. Navratite u restoran i hotel San Rocco, koji ima poseban šarm kao i obiteljsku tradiciju istarskog imanja. S pogledom na more, maslinike, ali i hedonistički dio s bazenom. Uživajte u jelovnicima stvorenim između mora i zemlje u četiri boje. Nakon pedaliranja preporuka su kozice s čipsom od riže i pjenušac ovdašnjih vinara prije predjela, tartuf crni s pireom od cvjetače i hobotnica kuhana na pari te file od brancina s aromatičnim biljem. Na kraju bi išla odlično Malvazija Benvenuti 2017., a za desert mousse od lješnjaka sa sorbetom od cikle.

Valentina Valjak
NEOPISIVA TUGA
Valentinu su pokopali u vjenčanici i s prstenom na ruci, dogodine bi bila doktor znanosti
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.