Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umjereno teška ruta

Parenzanom kroz tuneke, vijadukte i istarske gradiće

Dražen Breitenfeld
16.11.2020.
u 15:15

Putem ćete naići na šarmantne konobe i restrorane, a vrijeme je mladoga maslinova ulja i malvazije pa tko bi odolio ne zaustaviti se

Parenzana, nekadašnja trasa stare pruge Poreč – Trst, pretvorena je u pješačko-biciklističku stazu. No baš dio u Hrvatskoj, posebno onaj od Grožnjana do Livada, sačuvan je u izvornom stanju. Vlakovi su ovuda vozili do 1935. godine, a prevozili su vino i maslinovo ulje do tršćanske luke. Ne tako davno Parenzana je oživljena i obnovljena za rastući aktivni turizam. Obnovljeni su i osvijetljeni tuneli i vijadukti, napravljena infrastruktura, nekoliko vidikovaca, a cijela ruta je označena.

Nedavno su osvijetljeni tuneli, redizajnirani putokazi i napravljeni panoi s prizorima s Parenzane i kulise postaja. Svakako je najljepši dio Parenzane od Buja do Livada i Motovuna. Dionica je duga gotovo 30, a zračnom linijom možda nema ni petnaestak kilometara. Baš zato je ruta za poželjeti. Privilegij je doživjeti stare istarske gradiće i proći kroz neke od njih biciklom. Oprtalj i Završje mala su sela koja su poznata po konobama u koje svakako treba zaviriti. Nakon pitoresknog Grožnjana staza lijeno vijuga i spušta se prema Motovunu. No tada se duboko uvlači u kanjone i kao da prolazi kroz neka prošla vremena.

Foto: Dražen Breitenfeld

U Livadama i čudesnom Motovunu možete se odmoriti. Put natrag ide dolinom Mirne preko Porte Portona, a zatim lokalnom cestom prema Brtonigli. U Brtonigli, talijanski Verteneglio, vrijeme je mladog maslinova ulja i malvazije. Navratite u restoran i hotel San Rocco, koji ima poseban šarm kao i obiteljsku tradiciju istarskog imanja. S pogledom na more, maslinike, ali i hedonistički dio s bazenom. Uživajte u jelovnicima stvorenim između mora i zemlje u četiri boje. Nakon pedaliranja preporuka su kozice s čipsom od riže i pjenušac ovdašnjih vinara prije predjela, tartuf crni s pireom od cvjetače i hobotnica kuhana na pari te file od brancina s aromatičnim biljem. Na kraju bi išla odlično Malvazija Benvenuti 2017., a za desert mousse od lješnjaka sa sorbetom od cikle.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije