Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Diva

Ožiljak se može korigirati i bez odlaska ‘pod nož’

žena krije lice
Foto: Thinkstock
21.05.2014.
u 21:00

Kod otvorenih ozljeda kože i potkožnog tkiva potrebna je pažljiva kirurška obrada. Rana se ispire sterilnom tekućinom, rubovi izrezuju ako je to potrebno, a slojevi rane zatvaraju šavovima.

Imam dublji ožiljak na lijevom obrazu, koji izgleda poput brazde. Na koji se način, i može li se uopće, takav ožiljak ukloniti ili ispraviti? Star je oko pola godine.

(Miroslav, Zagreb)

Kod otvorenih ozljeda kože i potkožnog tkiva potrebna je pažljiva kirurška obrada. Rana se ispire sterilnom tekućinom, rubovi izrezuju ako je to potrebno, a slojevi rane zatvaraju šavovima.

Na licu uglavnom koristimo samo potkožne šavove koji snažno približavaju ranu i više mjeseci se ne otapaju. Na taj način izbjegavamo šavove na samoj koži koji mogu ostaviti horizontalne plitke ožiljke zbog pritiska i usijecanja u kožu. Proces cijeljenja u unutrašnjosti rane traje više mjeseci.

Nakon osam mjeseci proces uglavnom završava i ožiljak je konačan. Samo tkivo ožiljka nikad nema potpune osobine normalne kože. Zadržava manje od 80 posto čvrstoće i elastičnosti normalne, neozlijeđene kože. Odnedavno koristimo posebne šavove koji na sebi imaju bodlje tako da se sidre u ranu i kod zatvaranja nije potrebno vezivati čvorove. Ako niste spremni na zahvat, prošireni, udubljeni ožiljak se može tretirati tzv. frakcijskim neablativnim laserom. U zoni ožiljka se provocira bujanje kolagena tako da on sužava.

>>Mogu li se podići i učvrstiti grudi bez odlaska pod nož?

>>Htjela bih smanjiti grudi jer mi opterećuju kralježnicu. Kakav je zahvat?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije