Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tradicija

Ovo je originalan recept za samoborske kremšnite: Evo u čemu je tajna pripreme

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
1/6
17.01.2023.
u 06:31

Treba znati točno koliko dugo miksati smjesu, ako predugo ostane na vatri, postaje gušća i to onda nije samoborska kremšnita. Pravilno pripremljena krema po gustoći je slična svježem pudingu, a za to je potrebno između 12 i 15 minuta žustrog miješanja pjenjačom, otkriva Ivančica Vitko, iskusna majstorica zanata iz slastičarnice "U prolazu"

Slastičarnica "U prolazu" koja je već dvadesetak godina nezaobilazno mjesto svima koji dolaze u Samobor (a mnogi tamo dolaze samo da bi kod njih pojeli najbolje kremšnite na svijetu) proizvede nekoliko stotina kremšnita dnevno. Pozivamo vas da se i sami okušate u pripremi ove kultne slastice po originalnom receptu iz slatičarnice "U prolazu" kojeg je s nama podijelila iskusna slastičarka, Ivančica Vitko.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Samoborske kremšnite

Za kremu:

  • 3 l mlijeka
  • 24 jaja 
  • 21 dag glatkog brašna
  • 75 dag šećera
  • 2 žlice vanilin šećera

Za 2 lista kora:

  • 1 kg brašna
  • 1 kg margarina
  • sol
  • voda

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Za kore zamijesite tijesto od navedenih sastojaka te preklopite četiri puta, kao kad se radi lisnato tijesto, pustite da malo odstoji pa ispecite u pećnici (možete kupiti i gotove kore ukoliko niste vični pripremi tijesta). Nakon toga pripremite kremu. Mlijeko ulijte u lonac i stavite na jaku vatru, a kad zakipi, izuzmite svije šeflje i stavite tu količinu mlijeka u 24 žumanjka te pjenasto zamutite. Postupno dodajte brašno i stalno miješajte kako ne bi nastale grudice. Potom ostatak mlijeka ubacite u smjesu s jajima i stavite na najjaču vatru dok ne zakipi. Tako mora kipjeti 12 do 15 minuta dok se krema ne zgusne. Cijelo vrijeme miješajte pjenjačom kako ne bi zagorjelo dno. Napravite i snijeg od bjelanjaka, pet minuta miješajte bez šećera, a potom ubacite šećer i miješajte još pet minuta. Kremu od žumanjaka ubacite u bjelanjak i promiješajte te sve prelijte po jednom listu kora i potom drugu koru stavite na vrh. Pospite šećerom u prahu, poslužite tek nakon sat, dva. Ova količina sastojaka dovoljna je za 42 kremšnite.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

 

Ključne riječi

Komentara 4

PG
Paulie_Gualtieri
10:12 17.01.2023.

Svaka čast Samoboru i kremšnitama,ali meni to nije fino kad su tople. Znam da velite, ne stignu se ohladiti zbog potražnje, ali brate mili, onda investiraj u dobru rashladnu komoru i serviraj ohlađeno, fino da to na nekaj liči. A ne kad dobijem na tanjuru toplu plivajuću masu kremastu. I onda kažete da su najbolje. Na ovaj način, tople, baš i ne.

BO
Bojans
09:46 17.01.2023.

Kaj znači recept ako nemaš iskustva. I ja znam recept za kruh ali bi trebalo par hiljada da ja sve skužim. Žena je slatka ali nek ne jede svaku desetu kremšnitu jer bude 150 kg.

LO
Lolita3
18:43 17.01.2023.

U opisu izrade, u kremi, nema šećera? "Svije šeflje" kipućeg mlijeka u žutanjke? Zar ne dobiješ odmah tvrdo kuhane žutanjke? 10 - 15 minuta kuhati na najjačoj vatri - pa to izgori pa da si baš i Harry Potter....ovo se netko šalio....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije