Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nismo mogli čekati

Mi smo već počeli: Uz ovaj detaljan recept i čak 5 zlatnih savjeta krafne će vam ispasti savršeno!

Sandra Šimunović/Pixsell
13.01.2023.
u 09:18

Za četiri dana počinje slavni Riječki karneval, a do Samoborskog fašnika odbrojavamo još punih mjesec dana. To ne znači da se ne možemo već sada počastiti s finim domaćim krafnama. Ako ih ove godine planirate raditi prvi put imate dovoljno vremena da usavršite njihovu pripremu. Nama su najdraže one s marmeladom od marelica.

Možda se tako ne čini, ali napraviti fine, mekane krafne koje se nisu "napile" ulja i nije baš jednostavan posao, barem nije bio do sada. Uz ovaj detaljan recept i savjete za pripremu sigurno ćete uspjeti.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

5 savjeta za vrhunske krafne

  1.  Svi sastojci trebaju biti sobne temperature kao i prostorija u kojoj se krafne pripremaju
  2.  Prije nego se premijesi, tijesto se obavezno mora udvostručiti
  3. U tijesto dodajte žlicu rakije - krafne će upiti manje masnoće
  4. Ulje treba biti zagrijano na temperaturi od 160 do 170 stupnjeva
  5. Nemojte odjednom staviti previše krafni u posudu za prženje jer će se temperatura ulja sniziti i krafne će upiti previše masnoće

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Recept za savršene pokladnice

Sastojci:

600 g glatkog brašna

60 g šećera

1 vanilin šećer

1 žličica soli

2 žlice ruma

ribana korica jednog limuna

2 jaja

60 g rastopljenog maslaca

2,5-3 dl toplog mlijeka

1 kockica svježeg kvasca

pekmez i šećer u prahu

Priprema:

U šalicu ili manju posudu grubo izmrvite kvasac, dodajte mu žlicu šećera i malo toplog mlijeka (oko 50 ml), promiješajte i ostavite da se kvasac aktivira. U veliku posudu uspite brašno, dodajte šećer, vanilin šećer, posolite, dodajte rum i limunovu koricu. Sve promiješajte pa rukom razmaknite brašno iz sredine, napravite udubljenje, tu dodajte jaja, kvasac, maslac i dio toplog mlijeka pa sve lagano rukom umijesite postupno dodajući preostalo mlijeko. Izradite glatko tijesto (možete si pomoći i mikserom, ali koristite spiralne nastavke). Tijesto poklopite ili prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da se na toplom diže oko sat vremena. Kad se tijesto diglo, premijesite ga pa opet pustite da se udvostruči. Sada obilno pobrašnite radnu plohu, na nju prebacite tijesto, lagano ga premijesite, pokrijte krpom i ostavite tako 15-20 minuta. Odstajalo tijesto rastanjite pa modlom ili čašom utisnite krafnice. Prebacite ih na pobrašnjenu kuihinjsku krpu i prekrite s drugom krpom. Neka odmaraju tridesetak minuta. Ostatak tijesta premijesite pa ponovite postupak. Kada tijesto odstoji i opet malo naraste, pržite krafne u dubokoj masnoći sa svake strane kratko, dok ne prime finu boju. Vadite ih na kuhinjski papir kako bi upio višak masnoće. Tople krafne punite pekmezom od marelica, pospite šećerom u prahu i uživajte!

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell





 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije