Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA

Ovo je najočuvanija poplavna nizina Europe i čuva rode

10.05.2021.
u 09:00

Kada ste ovdje, velika bi šteta bila ne posjetiti Čigoč, prvo europsko selo roda, u kojem nema kuće bez gnijezda

Kada ste u Popovači, ne biste smjeli propustiti priliku za posjet Parku prirode Lonjsko polje. Ovo područje svojim plavljenjem svake godine od bujnih voda Save spašava Zagreb i ostale gradove uz nju, najveće je gnjezdilište bijele i crne rode u Europi te najveće mrijestilište ribe u dunavskom slivu.

Ljeti je plodna ravnica i dom autohtonim pasminama konja hrvatskim posavcima i hrvatskim hladnokrvnjacima, a zimi, kada minusi zarone dublje, pretvori se u golemo, prekrasno prirodno klizalište.

Zbog specifičnog načina uzgoja stoke cjelodnevnom slobodnom ispašom po polju se slobodno šeću krave i konji, a usred polja, na blagim uzvisinama koje uvijek ostaju suhe, ljudi uzgajaju svinje, koje podižu svoje potomstvo u potpuno prirodnom okruženju.

Najočuvanija je ovo poplavna nizina u Europi i zato je upisana na Ramsarsku listu međunarodno važnih močvarnih staništa. Čak 250 vrsta ptica, od kojih se mnoga ovdje gnijezde, posjećuje sezonski Lonjsko polje, a bioraznolikost u barama i u raslinju privlači promatrače ptica iz cijelog svijeta.

U Osekovu je smješten Posjetiteljski centar Crna roda, koji će uskoro biti otvoren, a malo dalje su promatračnice ptica izrađene u obliku nekadašnjih čardaka. Osim brojnih edukativnih ruta i multimedijalnih sadržaja, u Lonjskom polju ponuđena je vožnja čamcima na električni solarni pogon i turističkim vlakićem, a tu su i vožnje kočijom te najam bicikala i kanua...

A kad ste već ovdje, šteta je ne posjetiti Čigoč – prvo europsko selo roda s brojnim rodinim gnijezdima, te Krapje – selo graditeljske baštine s 80-ak tradicijskih drvenih kuća. Nakon svega opustite se uz tradicijsku kuhinju.

VIDEO Festival cvijeća u Osijeku

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije