Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Idemo na izlet

Ovo je najbolja cikloturistička tura po Istri

Bike ruta je Žminj - Svetvinčenat – Vodnjan – Peroj – Fažana. Fascinantan je pogled kad se na trenutke zaustavite i okrenete oko sebe, a prostire se do Alpa, Učke, mora... A začas se izgubite u gustišu šume
16. studenoga 2020. u 15:23 0 komentara 59 prikaza
Foto: Dražen Breitenfeld

Ruta ide od Žminja preko sela Tomšići, Mužini, Foli, Bričanci i vodi prema Vodnjanu i Fažani, a po želji može se i do Pule. Prvo veće mjesto bit će ono s tri imena: Svetvinčenat, Savičenta il i San Vincenti. Osim crkvenog tornja, najprije ćete ugledati kaštel Morosini i Grimani. Prekrasna livada i trg okružuju ovaj bajkoviti gradić.

 | Autor : Dražen Breitenfeld Foto: Dražen Breitenfeld

Tu je nekoliko mjesnih lokala koji izgledaju kao da ste navratili nekome doma. Vožnju biciklom nastavljate prema selu Peresiji, pa Pusti, Orihi i Šajini gdje možete skrenuti desno prema Vodnjanu. Fascinantan je pogled kad se na trenutke zaustavite i okrenete oko sebe, a prostire se do Alpa, Učke, mora, pa čak i otoka Cres koji se nazire. A začas se izgubite u gustišu šume te na podlozi od kamena i crvene zemlje.

Nakon Bičića zaustavite se u selu Klarići i navratite do istoimene konobe. Preporučujemo tjesteninu uz šparoge, sir i domaće kobasice. Dalje će sve ići glatko, samo malo vožnje po magistrali. Da ste na pravom putu, znat ćete kada prođete ispod petlje istarskog ipsilona.

Stiže se u Vodnjan koji svojim starim kućama i centrom kao da odudara od modernih cesta, vozila i rotora koji ga okružuju. Nekako se valja biciklom provući kroz sam centar i domoći lokalne ceste prema Fažani i Peroju. Iako ima mnogo kilometara, vožnja vas neće umarati, baš suprotno. Dolazak do mora i šetnica kojom se može voziti prema želji do Peroja, Fažane, pa i dalje ako imate vremena i volje. Na biciklu možete tako uz obalu i malo istraživanja doći sve do pulske Arene.

Valentina Valjak
NEOPISIVA TUGA
Valentinu su pokopali u vjenčanici i s prstenom na ruci, dogodine bi bila doktor znanosti
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.