Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lagana ruta

Ovo je najbolja cikloturistička tura po Istri

Dražen Breitenfeld
16.11.2020.
u 15:23

Bike ruta je Žminj - Svetvinčenat – Vodnjan – Peroj – Fažana. Fascinantan je pogled kad se na trenutke zaustavite i okrenete oko sebe, a prostire se do Alpa, Učke, mora... A začas se izgubite u gustišu šume

Ruta ide od Žminja preko sela Tomšići, Mužini, Foli, Bričanci i vodi prema Vodnjanu i Fažani, a po želji može se i do Pule. Prvo veće mjesto bit će ono s tri imena: Svetvinčenat, Savičenta il i San Vincenti. Osim crkvenog tornja, najprije ćete ugledati kaštel Morosini i Grimani. Prekrasna livada i trg okružuju ovaj bajkoviti gradić.

Foto: Dražen Breitenfeld

Tu je nekoliko mjesnih lokala koji izgledaju kao da ste navratili nekome doma. Vožnju biciklom nastavljate prema selu Peresiji, pa Pusti, Orihi i Šajini gdje možete skrenuti desno prema Vodnjanu. Fascinantan je pogled kad se na trenutke zaustavite i okrenete oko sebe, a prostire se do Alpa, Učke, mora, pa čak i otoka Cres koji se nazire. A začas se izgubite u gustišu šume te na podlozi od kamena i crvene zemlje.

Nakon Bičića zaustavite se u selu Klarići i navratite do istoimene konobe. Preporučujemo tjesteninu uz šparoge, sir i domaće kobasice. Dalje će sve ići glatko, samo malo vožnje po magistrali. Da ste na pravom putu, znat ćete kada prođete ispod petlje istarskog ipsilona.

Stiže se u Vodnjan koji svojim starim kućama i centrom kao da odudara od modernih cesta, vozila i rotora koji ga okružuju. Nekako se valja biciklom provući kroz sam centar i domoći lokalne ceste prema Fažani i Peroju. Iako ima mnogo kilometara, vožnja vas neće umarati, baš suprotno. Dolazak do mora i šetnica kojom se može voziti prema želji do Peroja, Fažane, pa i dalje ako imate vremena i volje. Na biciklu možete tako uz obalu i malo istraživanja doći sve do pulske Arene.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije