čips od luka

Ovo je hit recept u kojeg se svi kunu, a sadrži samo dva sastojka: 'Tako je jednostavno, a fino'

@keto_food_lovers1/Instagram
06.03.2025.
u 11:30

Isprobajte različite varijacije i pronađite svoju omiljenu kombinaciju!

Društvene mreže prepune su jednostavnih recepata koji obećavaju brze i ukusne zalogaje, a najnoviji hit je čips od luka. Ovaj recept, koji kombinira samo nekoliko sastojaka, brzo je osvojio nepca korisnika diljem svijeta, nudeći hrskavu i aromatičnu alternativu klasičnom čipsu. Ako ste u potrazi za nečim novim i zanimljivim, a volite luk i sir, ovo je recept za vas.

Čips od luka, u svojoj najjednostavnijoj formi, kombinacija je tanko narezanog luka i sira, najčešće parmezana ili cheddara, pečenih u pećnici dok ne postanu hrskavi. Ova jednostavna kombinacija pruža savršen spoj slanog i blago slatkog okusa, s hrskavom teksturom koja ga čini idealnim za grickanje. 

Popularnost ovog recepta leži u njegovoj brzini pripreme, minimalnom broju sastojaka i mogućnosti prilagodbe vlastitom ukusu. Priprema traje samo 20-25 minuta. Iako je osnovni recept iznimno jednostavan, postoji nekoliko varijacija koje možete isprobati, ovisno o vašim preferencijama:

Klasični čips od luka i parmezana - Ovo je najčešća verzija recepta, koja zahtijeva samo dva glavna sastojka: luk i parmezan.

Sastojci:

  • 2 glavice luka (crvenog ili bijelog)
  • 200-300 g naribanog parmezana
  • Maslinovo ulje (po želji)
  • Začini po želji (sol, papar, češnjak u prahu, crvena paprika)

Priprema: Zagrijte pećnicu na 200°C. Luk narežite na što tanje kolutove. Možete koristiti mandolinu za ravnomjerno rezanje. Pleh obložite papirom za pečenje. Na papir za pečenje rasporedite naribani parmezan u obliku krugova. Na svaki krug parmezana stavite kolutove luka. Po želji, luk možete lagano premazati maslinovim uljem i posuti začinima. Pecite 15-20 minuta, ili dok sir ne postane zlatno-smeđi i hrskav, a luk karameliziran. Pazite da ne zagori! Ostavite da se ohladi nekoliko minuta prije posluživanja.

Ako preferirate cheddar sir, možete ga koristiti umjesto parmezana. Postupak pripreme je isti. Također, eksperimentirajte sa začinima! Osim soli, papra, češnjaka u prahu i crvene paprike, možete dodati i druge začine poput kurkume, kajenskog papra, dimljene paprike ili čak mješavine začina za ranch dressing. 

Zdravija verzija

Iako je ovaj recept relativno zdrav u usporedbi s klasičnim čipsom, možete ga učiniti još zdravijim. Koristite manje sira i više luka, te dodajte sjemenke poput sezama ili lana za dodatnu hrskavost i nutritivnu vrijednost. Neki recepti, preporučuju namakanje luka u vodi prije pečenja kako bi se smanjio sadržaj sumpora i postigla veća hrskavost.

Viralni čips od luka jednostavan je i ukusan snack koji možete pripremiti za manje od pola sata. Bilo da tražite nešto za grickanje uz film, prilog uz glavno jelo ili brzi zalogaj za goste, ovaj recept sigurno će vas oduševiti. Isprobajte različite varijacije i pronađite svoju omiljenu kombinaciju!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja