Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljekovito

Ovo je tropsko voće zbog kojeg itekako žalimo što ne raste kod nas

Noni
Foto: Thinkstock
13.04.2016.
u 12:35

Plod ove čudesne biljke sadrži 18 vrsta aminokiselina, mineralne tvari i brojne vitamine i enzime te aktivne tvari: prokseronin, serotonin, skopoletin i damnakantal.

Zeleni, tvrdi plod, nešto je veći od ploda kivija. 

Domovina mu je Francuska Polinezija, skupina od 118 otoka i atola u južnom Pacifiku, a nerijetko se i turisti s Kube u naše krajeve vraćaju upravo s ovim plodovima NONI-a u koferu. Ipak, ovo je voće najpoznatije kao "kraljica voća s Tahitija". Domoroci noni koriste preko 2000 godina za jačanje imuniteta i protiv bolesti probavnog, crijevnog i dišnog sustava.

Plod ove čudesne biljke sadrži 18 vrsta aminokiselina, mineralne tvari i brojne vitamine i enzime te aktivne tvari: prokseronin, serotonin, skopoletin i damnakantal.

Tvar po kojoj je noni postao poznatje prokseronin kojeg jetra pretvara u fiziološki aktivni oblik kseronin

Kseronin djeluje na stanice tako da se brže i uspješnije obnavljaju te normalizira stanice koje nepravilno funkcioniraju.

Budući da sudjeluje u postizanju optimalne razine tzv. T- i B- stanica, jača imunitet i svojim antioksidativnim djelovanjem sprječava oksidaciju LDL kolesterola, potiče cirkulaciju i dotok krvi do tkiva, uključujući i reproduktivne organe te poboljšava kvalitetu spolnog života.

Manje poznata tvar koju sadrži je i limonen koja djeluje protutumorski i u sinergiji je s prokseroninom i damnakantalom. 

>>Mučite se s glavoboljama? Ne tucite glavom po zidu, ovo će vam pomoći

Komentara 4

PR
PrviPatuljak
16:01 13.04.2016.

Možda je je netko napravio domaću zadaću, znala bi da je latinski naziv Morinda citrifolia ili popularno zvan NONI te da se čak može sadnica nabaviti i u Hrvatskoj : http://www.exotic-king.com/tropske-biljke.html

VE
very
13:19 13.04.2016.

i onda pitamo se zašto u crnaca.....

PP
puf-pant
13:33 13.04.2016.

Ako pomno procitas cijeli tekst mozes naslutiti da se to voce zove noni ali ne mozes bit siguran. Naime novinarka pored svih hvalospjeva nijr navela kako se zove voce. Katastrofa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije