Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Ovo će pokazati jeste li psihopat

Zamislite da upravljate vlakom koji juri prema pet osoba koje leže na tračnicama...
03. kolovoza 2016. u 15:03 20 komentara 16247 prikaza
Jeste li psihopat?
Foto: Business Insider
Pogledajte galeriju 1/2

Često se kaže da su psihopati svuda oko nas, a Business Insider donosi kratki test kojim se možete testirati da vidite kako vi stojite s time u vezi.

Kod takvih pojedinaca nisu prisutne osobine poput kajanja ili empatije, njihovi osjećaji su površni, no iako su neki od njih nasilni kriminalci, ne žive svi s one strane zakona.

Prvi scenarij

Zamislite da upravljate vlakom koji juri prema pet osoba koje leže na tračnicama. U mogućnosti ste preusmjeriti vlak na račvanju, no postoji začkoljica – na toj drugoj strani na tračnicama leži jedna osoba.

Biste li povukli ručicu za preusmjeravanje?

Jeste li psihopat? | Autor : Business Insider Foto: Business Insider

Ako je vaš odgovor potvrdan, u većini ste i niste psihopat.

Drugi scenarij

Sada zamislite drukčiji scenarij s ključnom razlikom. Umjesto upravljanja vlakom, zamislite da stojite na mostu iznad tračnica, a pokraj vas stoji osoba koja je puno veća od vas.

Ako želite spasiti pet ljudi koji leže na tračnicama, morate gurnuti s mosta osobu koja stoji pokraj vas. Ta osoba sigurno bi poginula, ali bi zaustavila vlak. Biste li gurnuli tu osobu s mosta?

Jeste li psihopat? | Autor : Business Insider Foto: Business Insider

Ako je vaš odgovor 'DA', moguće je da ste psihopat. Zašto?

Psiholog i stručnjak za psihopatiju Kevin Dutton objasnio je da prvi scenarij predstavlja neosobnu dilemu, dok drugi scenarij predstavlja onu osobnu. Kada je neosobna dilema u pitanju, i kod prosječne osobe i kod psihopata aktivira se isti dio mozga. No, kod osobne dileme aktivira se emocionalni dio mozga – što nije slučaj kod psihopata.

>> Je li vaš bivši psihopat? Ako ovo radi, onda jest

>> Kako prepoznati psihopata? Pročitajte ovo uputstvo!

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
 • ivan.horvat031:

  Psiholog koji je osmislio ove testove je u stvari pravi neizljećivi psihopat, jer ove scenarije treba osmisliti da u stvari moraš ubijati jer nemaš drugi izbor.

 • Avatar Tetec Cinober
  Tetec Cinober:

  Ako za spas njih 5 moras riskirati 1 osobu (a nema trece solucije)onda veli da si psihopat? ????Je.em ti skolu koju si zavrsil....majmune

 • naivanivan:

  ...a sta ako su pet osoba koje leze na tracnicama psihopati, s ilovatelji djece i ubojice, a jedna osoba koja lezi je Einstein, Tesla ili Beethoven osobno? Sta ces onda izabrat? Fakin pop-psihologija...