Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
susjed, prijatelj...

Kako prepoznati psihopata? Pročitajte ovo uputstvo!

psihički problemi
Foto: Marija Lovrenc/PIXSELL
09.04.2014.
u 14:45

Kriminalistički psiholog i profesor Robert D. Hares s kanadskog sveučilišta Britanske Kolumbije kreirao je tzv. PCL-R test, metodu koja se koristi za utvrđivanje je li netko psihopat

Psihopate obično zamišljamo kao ubojice i čudake, no kanadski psiholog koji je profesionalni vijek posvetio njihovom proučavanju tvrdi da bi vaš prijatelj, kolega ili čak partner mogao biti jedan od njih.

Kriminalistički psiholog i profesor Robert D. Hares s kanadskog sveučilišta Britanske Kolumbije kreirao je tzv. PCL-R test, metodu koja se koristi za utvrđivanje je li netko psihopat, piše Telegraf. Naglašava da kod takvih pojedinaca osobine poput kajanja i empatije potpuno izostaju. Uz površne osjećaje, psihopatima je u ekstremnim slučajevima sasvim svejedno jeste li živi ili mrtvi. Iako su neki od njih nasilni kriminalci, to ne znači da svi psihopati žive s one strane zakona.

Hares je svoj test podijelio na 20 kriterija. Svaki nosi 0 bodova (ako se ne odnosi na osobu koja ga rješava), 1 bod (ako se odnosi djelomično) i 2 (potpuno se odnosi).

Ovo su kriteriji koji ga čine:

rječitost i površan šarm,

golemo samopouzdanje,

– patološko laganje,

– prepredenost/manipulativnost,

– nedostatak kajanja,

– emocionalna površnost,

– bezosjećajnost i nedostatak suosjećanja,

– odsutnost spremnosti da se preuzme odgovornost za vlastite postupke,

– čest osjećaj dosade,

– parazitski način života i nedostatak realnih dugoročnih ciljeva,

– impulzivnost, neodgovorno ponašanje,

– nesposobnost kontroliranja vlastitog ponašanja,

– upadljivo ponašanje u ranom periodu života,

– maloljetnički kriminal,

– različita kaznena djela,

– kršenje uvjetne presude,

– više brakova i promiskuitetno seksualno ponašanje.

Psihopat bi imao 40 bodova, no svatko tko skupi najmanje 30 bodova prema Haresu ispunjava kriterije za ''dijagnozu''.

– Neki ljudi ispunjavaju kriterije za psihopate, ali ne dovoljno da bi mogli prouzročiti probleme. Često su to naši prijatelji u čijem nam društvu može biti zabavno – objasnio je kanadski stručnjak. Dodao je i da neke osobine psihopata ne moraju nužno biti mane. 

S kolegom Paulom Babiakom napisao je knjigu ''Zmije u odijelima: Kad psihopati idu na posao''. U njoj su analizirali 203 poduzetnika i ustanovili da je četiri posto ispitanika imalo veliki broj bodova na PCL-R testu, što samo potvrđuje kako nedostatak moralnosti i suosjećanja prema patnjama drugih mogu koristi za beskrupulozni napredak na poslu.

Komentara 38

ZA
zagabria1
17:54 09.04.2014.

Ako je ovo točno, današnje moderno društvo uvelike potiče psihopatsko ponašanje za uspjeh u društvu. Nepsihopati su očito zakinuti u mogućnostima uspjeha

DI
dinko
15:21 09.04.2014.

Među političarima je postotak onih koji bi sakupili više od 40 bodova najmanje 99,99%

LI
Libela
15:38 09.04.2014.

Poslati ljude koji nam vode državu na testiranje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije