Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripazite!

Ovih 6 popularnih kućanskih predmeta sadrže otrovne kemikalije, upozoravaju stručnjaci

shutterstock
20.09.2023.
u 10:30

Mnogi od popularnijih proizvoda poznatih marki prisutni su u kućanstvima generacijama, unatoč njihovoj povezanosti sa zdravstvenim problemima.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju potrošače da izbjegavaju svakodnevne proizvode poput određenih sredstava za čišćenje kućanstva jer sadrže kemikalije koje se povezuju s rakom, hormonskom neravnotežom, respiratornim problemima i drugim zdravstvenim problemima. Mnogi od popularnijih proizvoda poznatih marki prisutni su u kućanstvima generacijama, unatoč njihovoj povezanosti sa zdravstvenim problemima, prenosi New York Post.

'Ljudima je teško prihvatiti da nešto što su kupili u trgovini zapravo može naškoditi njima i njihovoj obitelji ili njihovim kućnim ljubimcima', rekao je Ryan Sullivan, izvanredni profesor kemije na Sveučilištu Carnegie Mellon. I dok su mnogi proizvodi za kućanstvo sada označeni kao 'zeleni', 'potpuno prirodni' ili 'bez mirisa', oni i dalje mogu sadržavati kemikalije za koje se sumnja ili se zna da uzrokuju zdravstvene probleme.

VEZANI ČLANCI: 

'Propisi u o tome što možete staviti u proizvode za čišćenje, a posebno u osvježivače zraka, prilično su labavi', rekao je Sullivan. Dok su neki proizvodi sigurni za većinu ljudi, mala djeca, trudnice, osobe s postojećim zdravstvenim problemima i kućanstva s kućnim ljubimcima trebaju biti oprezni sa sljedećim proizvodima.

Osvježivači zraka: Aerosolni i plug-in osvježivači zraka sadrže spojeve koji stvaraju umjetne mirise i pomažu da se ti mirisi zadrže u zraku duže vrijeme. Mnogi sadrže hlapljive organske spojeve (VOC), uključujući formaldehid, benzen, toluen i ksilene, koji se povezuju s nekoliko različitih vrsta raka, migrenskim glavoboljama, napadajima astme, poteškoćama s disanjem i neurološkim problemima.

Neki također sadrže hormonske disruptore poput ftalata, koji imaju 'toksične učinke u malim dozama i niskim koncentracijama jer je naš prirodni hormonski sustav dizajniran da reagira na niske razine hormona', rekao je Sullivan.

Izbjeljivač: Izbjeljivač za kućanstvo sadrži natrijev hipoklorit u koncentracijama do 5,25%, prema klinici Cleveland. Klorni izbjeljivač i isparenja koja ispuštaju mogu nadražiti kožu, oči, nos i grlo. Izravan dodir s kožom može rezultirati dermatitisom, dok gutanje može uzrokovati ozbiljne ozljede jednjaka i želuca, plus dugotrajnu mučninu i povraćanje.

Ljudi se upozoravaju da nikada ne kombiniraju izbjeljivač ili bilo koji proizvod koji sadrži izbjeljivač s amonijakom ili octom. Ta kombinacija može osloboditi plin kloramin, koji je otrovan u bilo kojoj količini i može uzrokovati smrt.

VEZANI ČLANCI: 

Sredstva za čišćenje pećnice: Sredstva za čišćenje pećnice obično sadrže lužinu koja se sastoji ili od natrijevog hidroksida ili kalijevog hidroksida. Lužina je izuzetno korozivna i može opeći kožu i oči. Također može izazvati ozbiljno oštećenje tkiva, a ako se proguta, može biti smrtonosno.

Uvijek nosite rukavice i zaštitu za oči kada koristite sredstva za čišćenje pećnice koja sadrže lužinu i pobrinite se da radni prostor bude dobro prozračen kako biste izbjegli udisanje para. Postoje i netoksična sredstva za čišćenje pećnica bez lužina: ona mogu biti sigurnija alternativa, ali pročitajte etiketu i slijedite preporuke proizvođača prije upotrebe proizvoda.

Sredstva za dezinfekciju ruku: Sredstva za dezinfekciju ruku nakon pandemije nalaze se u gotovo svakom domu, poslovnom prostoru, crkvi i školi, ali većina sadrži velike količine alkohola - u većini slučajeva najmanje 60%. To je daleko više alkohola nego što se nalazi u visokooktanskim pićima. Stoga bi djeca koja progutaju čak i male količine sredstva za dezinfekciju ruku mogla patiti od učinaka trovanja alkoholom.

'Sredstvo za dezinfekciju ruku ponekad je pakirano na način koji je vrlo privlačan djeci', rekla je pedijatrica dr. Eva Kubiczek-Love, 'Mnogi od ovih proizvoda dolaze u jarkim bojama, sadrže privlačan sjaj ili miris koji privlači djecu'. Stoga bi djeca trebala koristiti sredstvo za dezinfekciju ruku samo pod nadzorom odraslih.

Antibakterijska sredstva za čišćenje: Antibakterijska sredstva za čišćenje obično sadrže vodu, miris, sapunasti surfaktant za razbijanje prljavštine i pesticid. Pesticidi koji se koriste u antibakterijskim sredstvima za čišćenje obično su kvaterni amonij ili neka vrsta fenolne kemikalije. Ova antibakterijska sredstva za čišćenje mogu nadražiti oči i opeći kožu i, ako se slučajno progutaju, sluznicu grla.

Naftalin: Kuglice od naftalina sadrže otrovnu kemikaliju, bilo naftalen ili paradiklorobenzen,. Obje kemikalije postaju plin kada su izložene zraku, stvarajući onaj prepoznatljivi 'miris naftalina'. Ovi plinovi iritiraju oči i pluća te mogu uzrokovati glavobolju, vrtoglavicu i mučninu. Štoviše, oboje su osumnjičeni za izazivanje raka. Naftalen se smatra otrovnijim jer uzrokuje raspadanje crvenih krvnih stanica, stanje poznato kao hemolitička anemija.

Konzumiranje previše soli može oslabiti imunitet, tvrdi novo istraživanje:

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije