Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za ljepši osmijeh

Ove namirnice su izrazito štetne za vaše zube!

zubi, osmijeh, šećer (1)
Thinkstock
14.03.2013.
u 12:50

Osim redovitog pranja zubiju i čišćenja zubnim koncem zube možete očuvati hranom koju jedete. Ili ih pokvariti... Vi izaberite!

1. Suho voće. Iako je bolja alternativa od kolača i čokolade poslije ručka, velika količina šećera u njemu zalijepit će vam se za zube, objašnjava stomatolog Radost Dubost. Taj šećer na zubima slina neće tako jednostavno razgraditi, pa će se razviti bakterije koje napadaju zube. Svježe voće druga je priča jer se šećer iz svježih namirnica bolje miješa sa slinom i voćnim sokom te lakše ispire sa zubiju.

2. Sokovi. Zaslađeni ili gazirani sokovi mogu oštetitit zube ako ih često i polako pijete jer zube često izlažete kiselini koju sadrže. Pijete li sokove, pokušajte ih popiti odjednom.

3. Tvrdi bomboni. Dok ih "cuclate" otpuštaju se šećeri koji se talože na zubima, stoga su jedan od najgorih neprijatelja zdravih zubiju.

4. Alkohol. Možda niste znali, ali alkoholna pića smanjuju lučenje sline koja ima prirodnu funkciju ispiranja "nečistoće" sa zubiju. Zbog istog razloga alkohol može izazvati i probleme s desnima.

5. Citrusno voće. Jedete li agrume ili primjerice rajčicu samu, izlažete zube riziku od karijesa. Ovo je hrana bogata kiselinom koja se sa zubiju može isprati jedino vodom.

6. Škrob. Temelji li vam se prehrana na bijelom kruhu i krumpiru, pripazite na svoje zube jer se škrobna hrana dugo zadražava na njima i može stvoriti naslage.

7. Čaj i kava. Osim što vam mogu ofarbati "zube" oba napitka mogu zube učiniti ljepljivijima, pa hrana koju jedete nakon toga lakše se prima na zube, piše Huffingtonpost.

Komentara 1

OB
-obrisani-
20:18 14.03.2013.

Zubni konac ništa ne vrijedi. Zubobran je Amerika za taj precijenjeni proizvod. Usto i hrvatski izum.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije