Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
može biti vrlo opasno

Ove namirnice nemojte podgrijavati: Mogli biste se razboljeti!

Shutterstock
18.12.2023.
u 13:30

Sinoćnja večera može biti slamka spasa kada vam treba topao i gotov ručak, ali dobro razmislite prije nego što podgrijete ovu hranu

Jedina stvar koja je bolja od sjedenja uz domaći obrok jest ponovno uživanje u njemu sljedeći dan. Ali čak i najukusniji ostaci mogu predstavljati opasnost. Ovo je hrana koju nikako ne biste smjeli podgrijavati, piše Reader's Digest

Jaja: “Jaja gotovo uvijek sadrže salmonelu”, kaže dr. Kantha Shelke, znanstvenica za hranu. Neke metode koje se koriste za kuhanje jaja zahtijevaju blagu toplinu kratko vrijeme, što možda neće ubiti bakterije. Ostavljanje jaja na sobnoj temperaturi recept je za te bakterije da se razmnože do štetnih razina. Osim toga, svježa jaja uvijek su boljeg okusa i brzo se spremaju.

VEZANI ČLANCI:

Cikla: Istraživanja pokazuju da dušikov oksid u cikli može imati pozitivan utjecaj na tjelovježbu kao i na krvni tlak. Ali ti isti spojevi loše reagiraju na toplinu. "Kada se hrana bogata nitratima kuha pa se ne ohladi pravilno, nego se dodatno zagrije, nitrati se mogu pretvoriti u nitrite, a zatim u nitrozamine, od kojih su neki poznati kao kancerogeni”, kaže Shelke. Isto bi moglo vrijediti i za repu, još jedno korijensko povrće bogato nitratima. 

Krumpiri: Iako se kuhaju na višoj temperaturi i dulje od jaja, krumpiri mogu biti rizični ako se ohlade i čuvaju na sobnoj temperaturi. To potencijalno može potaknuti rast Clostridium botulinum, bakterije koja uzrokuje botulizam, kaže Shelke. Osim toga, krumpir je također među namirnicama koje ne biste trebali zagrijavati u mikrovalnoj pećnici.

Špinat: Poput cikle, špinat je još jedna namirnica bogata nitratima koja se često poslužuje kuhana. Kako biste izbjegli pretvaranje nitrata u ovom zelenom lišću u potencijalno kancerogene nitrozamine, svoj špinat možete poslužiti sirov ili lagano pirjan. Također je važno napomenuti da nitriti, još jedan nusproizvod zagrijavanja hrane bogate nitratima, nisu sigurni za dojenčad mlađu od šest mjeseci.

VEZANI ČLANCI: 

Riža: Sedamdesetih godina prošlog stoljeća brojna trovanja hranom su bila povezana s ostacima riže. To je dovelo do povećane svijesti o tome da riža sadrži mikroorganizam nazvan Bacillus cereus koji se razmnožava na sobnoj temperaturi. To ne znači da morate baciti svu nepojedenu hranu – samo se pobrinite da je brzo spremite u hladnjak.

Piletina: Kao i jaja, sirova piletina ima tendenciju sadržavati salmonelu, a vrijeme i niske temperature recept su za katastrofu jer se te bakterije razmnožavaju. Najbolji način da to izbjegnete jest da se pobrinite da unutarnja temperatura vaše piletine dosegne 74 stupnjeva Celzijusa.

Plodovi mora: Svježa riba veoma je zdrava i većina nas ne jede je dovoljno, ali riba se vrlo lako može pokvariti. Bakterije koje mogu prouzročiti bolest brzo rastu na visokim temperaturama (između 4 i 60 stupnjeva Celzijusa). Čak i temperatura okoline u prostoriji može utjecati na to. Nikada ne ostavljajte plodove mora izvan hladnjaka dulje od dva sata ili dulje od sat vremena kada su temperature iznad 35 stupnjeva Celzijusa.

Nutricionist otkrio: Ovo su tri najgore namirnice koje možete pojesti! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije