Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počela sezona

Ove dragocjene bobice eliksir su zdravlja, vraćaju energiju i jačaju imunitet

Aronija bobice
Foto: Davor Višnjić/Pixsell
17.03.2014.
u 12:34

Od superbobica nastaju namaz od domaće bazge, sok od aronije iz ekouzgoja...

U maloj se bočici čuvaju najdragocjenije esencije.

Tako je i u prirodi, u maloj bobici krije se energija i eliksir zdravlja. Uznemirenost i veliki mentalni napori, premalo sna, loša i neuravnotežena prehrana te pretjerano uživanje u kavi, alkoholu i cigaretama povećavaju oksidativni stres i oslobađaju slobodne radikale koji uništavaju naše zdrave stanice.

Prva pomoć su antioksidansi, koji blokiraju štetno djelovanje slobodnih radikala te štite naš organizam. Bobičasto voće jedno je od najdostupnijih namirnica, svježe, u sokovima, sušeno...

Od superbobica nastaju namaz od domaće bazge, sok od aronije iz ekouzgoja, a od kupina ili jagoda, uobičajenih za naše krajeve, sjajni džemovi koje potpisuje Ekozona. Uz goji ili acai bobice, sve popularnije namirnice, ovo su prave riznice željeza, mangana, vitamina C, vitamina E, polifenola i flavonoida...

Nutricionistica Jasmina Vrbanec objašnjava kako su superbobice, osim vrijednog izbora antioksidansa, za naš organizam važne zbog mnogih mikronutrijenata koji povoljno utječu na sniženje razine kolesterola i pomažu u detoksikaciji organizma.

Bobičasto voće vrijedno je za one koji imaju problema s krvnom slikom

Zbog svoje kratke sezone ne možemo ga jesti svježe koliko bismo htjeli ili trebali, no ne treba ga zanemariti u pekmezima, sokovima, suho, ali bez rafiniranih slatkoća. Moćne bobice aronije smatraju se jednim od najboljih izvora antioksidansa.

Zanimljivo je da aronija sadrži najveći antioksidativnih kapacitet u odnosu na sve drugo bobičasto i orašasto voće i osam do deset puta veću koncentraciju vitamina A i C, čak više i od južnog voća. Aronija sadrži rijedak vitamin P, kalcij te znatne količine željeza, a pomaže i u izlučivanju teških metala i radioaktivnih tvari iz organizma.

>>Ako imate masnu kožu lica, ove voćne maske će vas spasiti

>>Ove 3 vrste namirnica pokazale su preventivno djelovanje u borbi protiv tumora

Komentara 1

MI
Milkica
17:17 17.03.2014.

"Nutricionistica Jasmina Vrbanec objašnjava kako su superbobice, osim vrijednog izbora antioksidansa,..." Valjda izVora, a ne izbora. Inače, članak je žešće smeće. Tanja Božić ga je mogla dati nekom na lekturu ako već sama nije sposobna napisati pismen tekst: "Zanimljivo je da aronija sadrži najveći antioksidativnih kapacitet..." Nego, znači li sve ovo i da aroniju nude za desert u menzama u nuklearkama?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije