Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neki će vas iznenaditi

Ortodontica otkrila najčešće razloge lošeg zadaha; savjetuje i kako ga se riješiti

shutterstock
04.08.2020.
u 07:00

Ne dopustite lošem zadahu da vas zaustavi u životu, evo što ga sve prouzročuje i kako ga se riješiti.

Loš zadah, poznat i kao halitoza, može biti doživotno stanje zbog kojeg se osobe mogu osjećati neugodno. Također može ugroziti društveni, ljubavni i vaš seksualni život. Anna Middleton, ortodontica, za mirror.co.uk. otkrila je najčešće razloge lošeg daha i kako ga se riješiti.

Nedovoljno vode

Dehidracija može prouzročiti loš dah jer bakterije koje žive u ustima imaju tendenciju da se množe kako se usta isušuju. To dovodi do smanjenja sline koja djeluje kao tampon za usta. Voda za piće može smanjiti loš zadah jer ispirete čestice hrane. Uvijek držite bočicu vode za višekratnu upotrebu uz sebe i nastojte piti dvije litre dnevno.

Stres

U stresnim vremenima možda ne brinete dovoljno oko toga da jedete dobro ili pijete dovoljno vode, što može dovesti do suhih usta i lošeg daha. Također možete disati kroz usta, a ne kroz nos, a to je još jedan uzrok suhih usta. A postoji i poveznica između stresa i bolesti desni. Ostanite hidrirani i upravljajte stresom te vježbama joge i disanja.

Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata

Kada smanjite unos ugljikohidrata i povećate unos bjelančevina, tijelo se prije svega nalazi na zalihama masti i razgrađuje ih za energiju, stvarajući ketone. Jedan od njih je aceton koji može učiniti da vaš dah miriše na sredstvo za uklanjanje laka na noktima. Razgovarajte s nutricionistom o svojoj prehrani ili posjetite liječnika opće prakse.

Hrkanje

Kad spavamo, proizvodnja sline smanjuje se, usta postaju suha i ujutro imamo loš zadah. Ako hrčete, možete patiti od ozbiljnog isušivanja usta zbog disanja kroz usta, a ne kroz nos. Potražite u ljekarni uređaje protiv hrkanja i pitajte liječnika opće prakse za savjet.

Kava

Kava ima vrlo jak miris, a kofein iz kave može utjecati na loš zadah. Suši usta, što potiče razmnožavanje bakterija koje se lijepe za jezik, desni, zube i unutrašnjost obraza, što može dovesti do lošeg zadaha. Također je moguće, ako stavljate mlijeko u kavu, da se problem pogorša, jer mlijeko potiče rast bakterija. Odlučite se za čaj ili pijte vodu nakon kave i koristite se bombonima ili žvakaćim gumama bez šećera.

Alkohol

Alkohol je diuretik, što znači da vas dehidrira i isušuje usta. Smanjenje sline ograničava sposobnost vaših usta da se sama očiste, potičući razvoj bakterija. Alkohol također može potaknuti refluks zbog čega želučana kiselina prodire u grlo, a ta kiselina ima miris. Pokušajte ne prekoračiti tjednu količinu preporučenih alkoholnih pića prema smjernicama za prehranu.

Pogledajte kako lako izračunati koji SPF faktor vam odgovara:

Komentara 1

5S
505.scrtom
09:53 04.08.2020.

ne pušite cigarete

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije