Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Kućne čarolije

Ako ste pojeli previše češnjaka s bakalarom, evo kako se riješiti zadaha

Razlog zbog kojeg snažni miris češnjaka ostaje tako dugo nakon jela jest zato što se tijekom probavljanja hrane u krvotok oslobađaju spojevi sumpora iz češnjaka.
25. prosinca 2019. u 07:00 0 komentara 5626 prikaza
Foto: shutterstock

Upravo zato osvježavajuće vodice za usta ili pranje zubi neće biti od pomoći u pokušaju da zakamuflirate prepoznatljiv miris češnjaka.  No, istraživači tvrde da bi uz češnjak ili nakon jela s češnjakom trebalo jesti jabuke, zelenu salatu, cikoriju, celer, krumpir, peršin, metvicu, bosiljak ili gljive jer te namirnice sadrže fenole, spojeve koji će u kemijskoj reakciji reagirati sa sumporom iz češnjaka i tako neutralizirati snažan miris. 

Chefov kutak: Hrvoje Nakić otkriva svoj idealan brunch za poslovnjake UVIJEK DOBRA IDEJA Chef s Michelinovom preporukom otkriva što vole jesti hrvatski biznismeni Nekoliko savjeta Jedite pametno: Kako se ne udebljati (previše) za blagdane

Dokazali su to masenim spektrometrom, uređajem koji analizira molekule na osnovi njihove mase, a nakon konzumacije spomenutih namirnica, razina sumpora bila je znatno niža u dahu volontera.  Najviše fenola ima u metvici, ali znanstvenike je iznenadilo i kako list salate, koji ima znatno manje količine fenola, učinkovito suzbija miris češnjak. 

Miris kestena svi vole, a ovaj čovjek ih na zagrebačkom Cvjetnom prodaje već 47 godina:

 

 

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.