Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobro funkcioniraju

Oni kojima je dovoljno manje od šest sati sna, zapravo imaju genetsku mutaciju

screenshot/facebook
10.09.2019.
u 06:49

Znanstvenici su pronašli gen koji ljudima dozvoljava da uspješno funkcioniraju na samo nekoliko sati sna svaku noć.

Vjeruju kako bi ovo saznanje moglo biti karika koja je nedostala u brojnim istraživanjima i pronalascima lijekova koji bi tretirali demeciju, bolesti srca, nesanicu i druge bolesti koje su povezane s manjkom sna.

Pronašli su više od 50 obitelji kojima je dovoljno manje od šest i pol sati sna kako bi sutra funkcionirali u savršenom redu. Promatranjem tih obitelji uspjeli su izolirati genetsku mutaciju za koju vjeruju da je razlog za ovu neubičajenost.

Smatraju kako je potreba za malom količinom sna uzrokovana genom ADRB1 kod kojeg je pronađena ista mutacija kod svih članova obitelji kojima je potrebno manje od šest sati sna svaku noć, a nekima su dovoljna i samo četiri sata sna. Njihova rodbina koja spava dulje tu istu mutaciju na genu nije imala.

Nakon ovog otkrića, znanstvenici su ovaj gen promijenili kod miševa koji su za posljedicu spavali 55 minuta manje od uobičajenog i time dokazali kako je duljina sna povezana s genetikom.

- Začuđuje da toliko malo znamo o snu kada prosječna osoba na njega potroši trećinu života. Ovo istraživanje uzbudljiva je nova granica koja nam omogućava da diseciramo kompleksnost rada mozda i različitih neurona koji dopridonose snu i budnosti- rekao je profesor Lucas Patacek, jedan od istraživača koji je radio na ovom opsežnom projektu.

Ključne riječi

Komentara 1

DM
drazen.muhvic
07:28 10.09.2019.

Jel vi još niste naučili razlikovati pojmove spavanje i san???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije