Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Okrećete se cijelu noć dok spavate? Stručnjak za spavanje otkrio što to zapravo znači

Shutterstock
26.04.2023.
u 11:30

Prosječan spavač se okreće 40 do 50 puta po noći. Kad smo neispavani, možda se manje krećemo, ali u normalnim okolnostima, prirodno smo aktivniji tijekom faze 1 ili laganog sna, kao i REM faze sna, nego što smo u drugim fazama sna

Većina nas se donekle kreće u snu, ali ima i onih koji se pretjerano vrte i okreću. Bilo da ste sami primijetili ili vam je to rekao pomalo iznervirani partner koji vam je dao do znanja da ga udarate svake večeri, možda se pitate je li vaše noćno kretanje razlog za brigu. Evo što trebate znati o kretanju dok spavate i što savjetuju stručnjaci.

Što znači kretati se u snu? Prema doktorici kiropraktike i stručnjakinji za funkcionalnu medicinu Stacie Stephenson, savršeno je normalno kretati se dok spavate. U stvari, tvrdi ona, prosječan spavač se okreće 40 do 50 puta po noći. Kad smo neispavani, možda se manje krećemo, ali u normalnim okolnostima, dodaje ona, prirodno smo aktivniji tijekom faze 1 ili laganog sna, kao i REM faze sna, nego što smo u drugim fazama sna. Ipak, kretanje na određene načine može biti znak problema, piše Mind Body Green.

Posebni tipovi pokreta u snu, kao što su sindrom nemirnih nogu i periodični poremećaji pokreta udova, objašnjava Stephenson, povezani su sa stresom, depresijom, čimbenicima načina života poput previše kofeina, pa čak i određenim zdravstvenim stanjima, od dijabetesa, srčanih bolesti i apneje do ADHD-a, PTSP-a i čestih noćnih mora. "Znamo da su ti poremećaji spavanja, ako ne i sami pokreti, povezani s lošijom kvalitetom sna, ali ako se tijekom dana osjećate odmorno, vjerojatno nemate problema. Sada, ako u nekoliko trenutaka tijekom dana gotovo zaspete i osjećate da bi vam dobro došlo spavanje, to je pokazatelj da možda ne spavate dovoljno ili da kvaliteta vašeg sna pati", kaže Stephenson. Ukratko: Ako ste često umorni i borite se s okretanjem u krevetu ili nemirnim nogama, možda postoji problem i možda je vrijeme da nešto poduzmete.Kako osigurati da mirno spavate? Ako ste zabrinuti zbog toga koliko se noću krećete, Stephenson nudi nekoliko pristupa kako biste osigurali kvalitetan san i ograničili okretanje:

 Vježbajte ranije tijekom dana: Ako ste ljubitelj dobrog večernjeg vježbanja, loša vijest je da to može dovesti do vrlo energiziranog tijela koje nije spremno za opuštanje. "Jedna stvar koju možete pokušati mirnije odmarati i kvalitetnije spavati jest premjestiti vježbu na početak dana, osobito ako imate sindrom nemirnih nogu.", kaže Stephenson.

Vodite računa o svojoj prehrani: Naša prehrana uvelike utječe na to koliko dobro spavamo, a Stephenson napominje da ona s manje soli, šećera i kofeina, a više vitamina B12, željeza, folata i magnezija, može pomoći u tome. "Povećajte unos cjelovite hrane, posebno povrća, i riješite se nezdrave hrane. Možda ćete primijetiti da vam se pokreti tijekom spavanja znatno smanjuju", kaže ona. A u slučaju sindroma nemirnih nogu, ona dodaje da je povezan s nedostatkom željeza, pa razgovarajte sa svojim liječnikom o tome.

Poboljšajte svoju higijenu spavanja: Ne možemo govoriti o boljem snu, a da ne spomenemo opću higijenu spavanja. Stvari poput početka opuštanja sat ili dva prije spavanja, obavljanja nestimulirajućih aktivnosti i prigušivanja svjetla u vašem domu, samo su neki od načina da poboljšate svoju rutinu spavanja, napominje Stephenson. Smanjite vrijeme na telefonu ispred spavanja i održavajte svoju spavaću sobu čistom, hladnom i tamnom, dodaje ona, kako biste sebi pomogli da postignete čvršći san.

Odbacite popodnevnu šalicu kave: Jeste li ikada razmišljali o tome da bi se vaš unos kofeina zapravo mogao pretvoriti u ciklički problem koji negativno utječe na vaš san, samo da biste sljedeći dan trebali više kofeina? Stephenson preporučuje izbacivanje kofeina nakon podneva, ili najkasnije 15:00, kako biste lakše spavali. "Mnogi ljudi nakon što smanje unos kofeina otkriju da spavaju puno bolje da više ne osjećaju potrebu za onom popodnevnom šalicom kave. "

Provjerite sve lijekove koje uzimate: I na kraju, ako uzimate bilo kakve lijekove, kaže Stephenson, vrijedi istražiti utječe li to na vaše noćno kretanje i kvalitetu sna. Određeni antidepresivi, pa čak i antihistaminici, mogu utjecati na kvalitetu sna, pa ako to zvuči kao da je moguće, predlaže da razgovarate sa svojim liječnikom o drugim opcijama.

Ne možete zaspati? Evo što se događa s vašim tijelom kada spavate manje od šest sati!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije