Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ako osjećate umor

Od kamenica i ikre lososa, do cikle i šipka: ove namirnice dokazano podižu energiju

Shutterstock
20.05.2022.
u 14:30

Ako stalno osjećate umor a naspavali ste se, pokušajte problem riješiti s prehranom, odnosno dodavanjem ovih stvari na svoj uobičajeni meni.

Niz je čimbenika koji; osim kvalitete sna, učestalosti vježbanja i razine stresa; mogu utjecati na našu razinu energije, a često podcjenjujemo ulogu koju prehrana može odigrati, rekao je autor knjige Eat for Energy Ari Whitten.

Želite unositi više vlakna u organizam? Pojačajte ove namirnice!

1/10

A ako tražite namirnice koje će utjecati na vašu vitalnost, energiju i raspoloženje, evo što savjetuje:

1. Spirulina

- Spirulina je broj 1 na toj listi - kaže Whitten. "Ova moćna biljka može se pohvaliti visokim razinama hranjivih tvari poput proteina, vitamina i željeza, a istraživanja pokazuju da znatno popravlja naše fizičke performanse i podiže razinu energije u organizmu".

2. Jetrica

Ona su kao prirodni multivitamin, kaže Whitten, "prepuna vitamina i važnih minerala potrebnih tijelu"

Jetrica su, dodaje, i bitan izvor B, A, D, E i K;vitamina, zatim željeza, cinka, kolina, magnezija i selena, a dodatni im je bonus bogatstvo proteinima koji osiguravaju gradivne blokove za peptidne neurotransmitere poput serotonina (poznatog kao jedan od hormona sreće).

3. Kamenice

Foto: Shuttershock

Kamenice tijelu osiguravaju DHA i EPA omega-3 masne kiseline, vitamin B12, selen i željezo, a također su i jedan od najvećih izvora cinka, kaže Whitten i dodaje da ih smatra korisnim dodatkom onima koji se hrane isključivo biljnom prehranom.

- A budući da nemaju živčani sustav i ne reagiraju na nikakvu vrstu boli, jedu ih i mnogi vegani - rekao je.

4. Ikra lososa

Izuzetno su bogata omega-3 u fosfolipidnom obliku, a pokazalo se da mogu pojačati i fosfolipide u staničnim membranama - kaže Whitten. Osim toga, istraživanja pokazuju da omega-3 mogu potaknuti protok krvi u srce i mozak, što utječe na naše raspoloženje i kognitivne sposobnosti.

5. Klice brokule

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Samantha (@sammy_sprouts)

Klice brokule su prema stručnjaku, još jedan sjajan biljni pojačivač energije.

- One jačaju zdravlje mitohondrija potičući procese detoksikacije - rekao je. 

6. Cikla

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by chet (@chet_winespot)

Ovo popularno korjenasto povrće sadrži protuupalna svojstva i organske nitrate, a u studijama se pokazalo da povećava izdržljivost i podiže razinu energije, te pomaže cirkulacijskom sustavu, protoku krvi i isporuci tkiva kisikom, napominje Whitten.

7. Šipak

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by d leaf 🍃 (@dleaf2021)

Ima neke od onih prednosti koje ima i cikla, a bogat je i elaginskom kiselinom koju mikrobiom crijeva pretvara u urolitin A, koji je povezan s poboljšanom funkcijom mitohondrija, objasnio je.

Ako želite iskoristiti sve blagodati šipka najbolje ga je, ističe Whitten, jesti svježeg, a kad mu nije sezona savjetuje dodatke prehrani s dodatkom šipka, prenosi Mind Body Green.

Jednojajčane blizanke zaručene za istog muškarca: "Želimo biti trudne u isto vrijeme"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije