Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fizička aktivnost

Obavljanje kućanskih poslova smanjuje rizik od raka dojke

pospremanje
Arhiv VL-a
29.06.2010.
u 14:00

Studija na više od 200.000 žena iz devet europskih zemalja otkrila je da kućanski poslovi više štite od raka nego bavljenje sportom

Umjerenom fizičkom aktivnošću, kao što je obavljanje kućanskih poslova, žene mogu smanjiti rizik od raka dojke, sugerira novo istraživanje. Studija na više od 200.000 žena iz devet europskih zemalja otkrila je da kućanski poslovi više štite od raka nego bavljenje sportom. Kućanski poslovi mogu smanjiti rizik od raka dojke za 30 posto u žena prije menopauze i 20 posto u žena poslije menopauze.

Žene koje su sudjelovale u istraživanju provodile su prosječno 16 do 17 sati tjedno kuhajući, čisteći i perući. Autori kažu da njihovi rezultati pokazuju kako je umjerena fizička aktivnost, kao što su kućanski poslovi, važnija nego rjeđe, ali intenzivnije vježbanje. Dr. Lesley Walker iz britanskog Cancer Researcha kaže da je već bilo poznato kako žene koje održavaju zdravu težinu rjeđe dobivaju rak dojke.

Ovo je istraživanje pokazalo da je bitna i fizička aktivnost. Zato preporučuje muškarcima i ženama da redovito vježbaju i održavaju zdravu težinu kako bi pomogli u sprečavanju raka. Ovo je istraživanje objavljeno u časopisu Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije