Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbjegnite ih

Nutricionistkinja kaže da se ovih 7 namirnica ne bi trebalo jesti za doručak: 'Snižavaju energiju'

shutterstock
05.09.2023.
u 16:30

Vrsta žitarica koju odaberete ima važne implikacije na vašu kognitivnu funkciju tijekom cijelog dana, kaže stručnjakinja.

Doručak se s razlogom smatra najvažnijim obrokom u danu; jer tijelu pruža priliku da prekine noćni post, a mozgu da dobije svoj prvi izvor energije u danu, objasnila je psihijatrica i nutricionistkinja dr. Uma Naidoo. Baveći se s ta dva područja medicin, iz prve je ruke, kaže, naučila da je prikladno napajanje tijela i mozga ujutro ključno za cjelodnevni fokus, koncentraciju i energiju. "A dok su neke namirnice izvrsne opcije za prvi jutarnji obrok, neke smo samo prihvatili kao dobre, a uopće nisu", rekla je. Prema njoj, ovo je 7 najgorih:

Voćni smoothieji "Iako često preporučujem smoothie kao jednostavan, prenosiv način da spakirate snažnu količinu proteina i biljnih namirnica, postoje mnogi smoothieji koji su zaista prerušeni slatki milkshake. Konkretno, smoothieji napravljeni samo od voća, često banane i manga, i šerbeti ili jogurti s okusom voća sadrže veliku količinu šećera. Bez masti ili proteina koji bi smanjili njegove učinke na povećanje šećera u krvi, takav smoothie može uzrokovati skok energije s posljedičnim padom samo nekoliko sati kasnije - što rezultira umorom, tjeskobom i razdražljivošću", kaže stručnjakinja.

Zdjelice voća: Ima mjesta za voće bogato antioksidansima za doručak—ali zdjelice pune voća često služe kao dovoljno velike porcije da se prehrani obitelj. A, preliveni novitetima poput granole, slatkih kokosovih pahuljica i meda, često su zapravo žlice skrivenog šećera, tvrdi stručnjakinja.

Kava s dodacima: "Za mnoge ispijanje dobre šalice kave omiljeni je način za početak dana. Međutim, kad kažemo kava, to može značiti nekoliko stvari: šalicu crne kave, cappuccino s bademovim mlijekom ili slatku poslasticu. Poznato je da "kave s dodacima" prepune umjetnih aroma, rafiniranih šećera i mliječnih proizvoda povećavaju upalu u tijelu i mozgu. Upala je povezana s pojačanim simptomima psihijatrijskih bolesti i oslabljenom kognicijom", objasnila je.

Žitarice: Vrsta žitarica koju odaberete ima važne implikacije na vašu kognitivnu funkciju tijekom ostatka dana. Kada je riječ o žitaricama, dobar su izbor cjelovite žitarice, orašasti plodovi, zdrave masnoće i tone vlakana za hranjenje crijeva. Često, međutim, žitarice kupljene u trgovini nude malo ovih hranjivih tvari - propuštena prilika da prvo u danu unesete hranjive tvari koje jačaju mozak. Pokušajte sami napraviti domaću granolu ili mješavinu žitarica kako biste kontrolirali šećer i povećali unos hranjivih tvari. 

Burritos: Dok se burrito za doručak može napraviti od zdravih sastojaka, sama obloga uvodi nepotrebne jednostavne ugljikohidrate i rafinirani škrob. Da bi vaš burrito bio zdraviji za mozak, preskočite burrito i radije jedite samo jaja sa svježim povrćem, crnim grahom i malo ljute salse.

Voćni jogurt: " Ja volim voće s niskim glikemijskim indeksom, poput bobičastog voća, zbog njegovih vlakana i polifenola, kao i značajki grčkog jogurta s punomasnim mlijekom (ili alternative bez mliječnih proizvoda) koja podržava crijevni mikrobiom. Međutim, jogurt s okusom voća još je jedan prikriveni izvor šećera koji se maskira kao uravnoteženi doručak. Važno je provjeriti oznake hranjivih vrijednosti: 4 grama šećera je 1 čajna žličica—pa pripazite da ne konzumirate 6 ili 8 žličica šećera u svom navodno "zdravom" jogurtu za doručak. Uvijek preporučujem da počnete s cjelovitim, nezaslađenim jogurtom, dodate nasjeckano voće po izboru i prelijete ga cimetom i malo meda", savjetovala je stručnjakinja.

Nutricionisti savjetuju: Ove 4 namirnice trebate jesti ako želite smršavjeti 

Ključne riječi

Komentara 2

BO
Borostiven
16:43 06.09.2023.

Doručak nije najvažniji obrok u danu. To su prastara vjerovanja. Žalosno da ta nutristica baljezga takve glupe informacije.. danas odeš na tečaj preko vikenda i postanes strucnjak

Avatar Morticia
Morticia
11:18 06.09.2023.

super, znaci moze pekara :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije