Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drevna alternativna medicina

Nova studija pokazala da akupunktura može znatno pomoći u gubitku kilograma i smanjenju BMI indeksa

Shuttershock
18.05.2023.
u 16:30

Akupunktura ima pozitivan učinak na obuzdavanje žudnje za hranom i smanjenje apetita, a poznato je da poboljšava i probavu i potiče metabolizam.

Prema znanstvenicima iz Japana i studiji koju su predstavili, ako želite smršavjeti, trebali biste otići na akupunkturu uha jer ona može smanjiti tjelesnu težinu, ublažiti želju za hranom i sniziti indeks tjelesne mase. Dobra je stvar i što tehnika akupunkture korištena u ovoj studiji ne zahtijeva igle, već umjesto njih koristi male metalne kuglice koje se na vanjsko uho jednostavno pričvrste kirurškom trakom. "Budući da su ove sićušne metalne kuglice pričvršćene na šest točaka uha koje stimuliraju živce i organe koji reguliraju apetit, ova vrsta akupunkture ne zahtijeva ni složeno znanje ili vještinu", rekao je za NY Post dr. Takahiro Fujimoto.

U Japanu se, kaže, ova metoda za pomoć pri mršavljenju koristi više od 30 godina, a studija u kojoj je korištena predstavljena je na sastanku Europskog kongresa o pretilosti 2023. nedavno održanom u Dublinu. U njoj su znanstvenici  tijekom tri mjeseca pratili 81 muškarca koji je patio od prekomjerne težine ili pretilosti, a osim što su im akupunkturne kuglice stavljene na oba uha (poznato kao aurikularna akupunktura), muškarci su vodili dnevnike prehrane i od njih se tražilo da prepolove unos hrane.

VEZANI ČLANCI:

Nakon tri mjeseca, muškarci su u prosjeku izgubili deset centimetara u struku i smanjili postotak tjelesne masti za 4 posto, a prosječni BMI među sudionicima studije pao je za gotovo 3 boda. Nije bilo kontrolne skupine, a istraživači su primijetili da je studija ograničena malim brojem sudionika i kratkim trajanjem studije pa će biti potrebno još studija u kojima će se ispitivati učinkovitost ovakve akupunkture kod problema sa težinom.

“Naša otkrića upućuju na to da akupunktura na uhu može pomoći u mršavljenju u kombinaciji s dijetom i tjelovježbom”, rekao je Fujimoto. “Razlog je taj što ona ima pozitivan učinak na obuzdavanje žudnje za hranom i smanjenje apetita, a poznato je da poboljšava i probavu i potiče metabolizam.” Akupunktura uha inače pomaže ravnoteži endokrinog sustava, pa se pretpostavlja da zato može i smanjiti želju za hranom i ubrzati tjelesni metabolizam.

GALERIJA: Zasigurno ih već imate u kuhinji: Dodajte ove začine jelima za uspješnije mršavljenje

 
1/9

Ovo nije prvi put da se aurikularna akupunktura proučava za mršavljenje: studija iz 2015. objavljena u časopisu BMJ Open Gastroenterology s deset sudionika otkrila je također značajan gubitak težine uz pomoć akupunkture uha, a u studiji iz 2020. objavljenoj u časopisu OBM Integrative and Complementary Medicine, Fujimoto je postigao rezultate mršavljenja među ženama slične onima među muškarcima u novijoj studiji. Nadalje, gubitak težine žena održan je šest mjeseci nakon završetka liječenja.

Akupunktura se stoljećima koristi u Aziji za liječenje mnogih zdravstvenih tegoba, uključujući probavne bolesti, seksualnu disfunkciju, ovisnost o drogama, bolove od artritisa, glavobolje i druge poremećaje. Nedavna istraživanja otkrivaju da akupunktura također može pomoći ženama s gubitkom seksualne energije, olakšati patnju oboljelih od COVID-19, pa čak i omogućiti brže buđenje kronično pospanim osobama.

VIDEO: Nutricionisti savjetuju: Ove četiri namirnice trebate jesti ako želite smršavjeti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije