Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
idealno za dijetu

Nova formula za jačanje imuniteta u proljeće

mia kovači, hrana, jelo, ručak, povrće, kuhanje (1)
Goran Stanzl/PIXSELL
01.04.2013.
u 11:20

Stotine važnih spojeva ne unosimo dovoljno u organizam, stoga ga činimo vrlo ranjivima na viruse, infekcije i bolesti...

Nutricionist Joel Fuhrman u svojoj novoj knjizi Super imunitet otkrio je režim prehrane koji bi trebao prirodno obraniti tijelo. Osim toga, trebali biste se osjećati dobro, a jednostavne navike zatim ćete poželjeti uklopiti u svoj način života. Mikronutrijentima, tvrdi Fuhrman, ključnima u ovoj dijeti, može se boriti ne samo protiv prehlade, već će vam oni pomoći protiv puno ozbiljnijih bolesti, pa čak i tumora. Da ne spominjemo mršavljenje...

- Kombinacija mikronutrijenta daleko je učinkovitija od bilo kojeg pojedinačnog agenta - smatra Fuhrman, piše Daily Mail.

Mikronutrijenti - vitamini i minerali od vitalnog značaja koje se unose u organizam u malim količinama - ključni su u jačanju imuniteta. Ne unosimo li ih dovoljno Fuhrman kaže da se tijelo protiv virusa i bakterija bori samo, a to je sve češće uslijed loše prehrane. Zbog toga su učestale upale, prehlade, pa i veći rizik od pojave raka...

Slaba razina našeg prirodnog imuniteta posljedica je prehrane bogate prerađenom hranom, bogatom mastima, šećerom i rafiniranim ugljikohidratima, a doprinosi mu i slab unos voća i povrća. 

Jedinstven ali jednostavan plan

Prehrambena piramida za jaki imunitet temelji se na povrću, dnevno dva obroka trebaju sadržavati zeleno povrće. Polovinu povrća treba jesti sirovu kako se važni sastojci ne bi izgubili kuhanjem. Važno je i voće, koje bi trebalo jesti do šest komada dnevno, te orašasti plodovi i mahunarke bogate proteinima. Mahunarke su izuzetno važne pa bi ih trebalo pojesti barem jednu porciju dnevno.

Idealni obrok 

Prehrambenu vrijednosti Furham je izračunao za većinu namirnica bogatih mikronutrijenatima koje su nam na raspolaganju. Idealni obrok sadrži zeleno povrće, luk, gljive, grah, sjemenke i bobičasto voće. Ugljikohidrati trebaju u prehrani igrati manju ulogu nego povrće, a poželjno je odabirati integralne žitarice, grah, grašak, kukuruz, ječam, zob, kvinoju i bundevu. Najbolji saveznici u jačanju imuniteta su prokulice, kelj, potočarka, špinat, radič, kupus, karfiol, zelena salata, zelene i crvene paprike, poriluk, jagode, gljive, rajčice, šipak, mrkva, maline, naranče i crno grožđe.

A nepoželjne namirnice su...

Namirnice poput mesa, ribe, jaja i mliječnih proizvoda trebalo bi konzumirati što manje jer, kako smatra Fuhrman, vegetarijanska je prehrana najbolja. Ipak, ako ne možete bez mesa, pokušajte nabaviti organske namirnice, te izbjegavajte mesne prerađevine i meso s roštilja. Kekse, čokoladu i ostale prerađene slastice trebalo bi jesti što manje ili u potpunosti izbaciti iz prehrane.

 

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije