Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprez

Nova droga sije smrt! Roditelji, prepoznajte simptome

droga
pixabay.com
Autori: Hina, Vecernji list
07.11.2017.
u 09:07

Trenutno je u Europi pod nadzorom 650 novih psihoaktivnih tvari, a u posljednjih sedam godina u Hrvatskoj je otkriveno 105 novih spojeva!

Nova psihoaktivna tvar iz skupine sintetskih kanabinoida pod marketinškim nazivom Blow, koja je u Europi već uzela nekoliko života, stigla je na hrvatsko tržište. 

Novi spoj pronađen je u biljnoj mješavini koja se u crno-žutim plastičnim omotima prodaje u specijaliziranim trgovinama i preko interneta. Oponaša učinak kanabisa, izuzetno je toksičan i štetan za ljudsku konzumaciju, a po prvi put je zaplijenjen na području Osječko-baranjske županije, doznaje se u vladinu Uredu za suzbijanje zlouporabe droga.

Diljem Europe bilježi se niz trovanja od sintetskih kanabinoida, od kojih su neka čak i sa smrtnim ishodom, upozoravaju u vladinu Uredu te ističu su novije generacije psihoaktivnih spojeva sve toksičnije.

U prvih osam mjeseci ove godine na hrvatskom tržištu je otkriveno osam novih psihoaktivnih spojeva u obliku biljnih mješavina, praha, kristala i tableta. Prodaju se u specijaliziranim trgovinama tzv. smart ili head shopovima, kioscima i tobacco shopovima, a mogu se naručiti putem interneta.

Brojni smart/head shopovi imaju svoje internetske stranice te nude online prodaju tzv. osvježivača prostora, ali postoje i brojne specijalizirane stranice koje nude različite nove droge kao istraživačke kemikalije i dodatke prehrani.

Dio novih droga može se pronaći i na ilegalnom tržištu droga. Tijekom posljednje tri godine provedeno je nekoliko koordiniranih akcija u smart shopovima diljem Hrvatske u kojima su sudjelovali sanitarni inspektori Ministarstva zdravstva, djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova, Carinske i Porezne uprave Ministarstva financija, što je rezultiralo zatvaranjem većeg djela takvih trgovina te pokretanjem prekršajnih postupaka.

 U vladinu Uredu napominju da je u Hrvatskoj generičkim popisom droga većina takvih spojeva pod zakonskom kontrolom te da je čitav niz ranije legalno dostupnih psihoaktivnih spojeva ušao u kaznenopravnu odgovornost. 

 U pripremi su i izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, kojima će se predložiti uvođenje definicije novih droga, nadzor i postupanje nadležnih tijela nad njihovim prometom, kao i postupak analize takvih tvari.

Simptomi trovanja

Dokazano je da su sintetski kanabinoidi izuzetno toksični i štetni za ljudsku konzumaciju. Simptomi trovanja sintetskim kanabinoidima su ošamućenost, vrtoglavica, ubrzan rad srca, mučnina, povraćanje, bol u prsima, zujanje u ušima, glavobolja, anksioznost, tahikardija i kognitivne teškoće, upozorila je Sanja Mikulić, zamjenica ravnatelja Vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe droga za Slobodnu Dalmaciju

Simptomi trovanja mogu se pojaviti odmah nakon konzumacije droge ili nekoliko sati nakon uzimanja. Obratite pozornost i na promjene u ponašanju djeteta. 

Ako ste prepoznali ove simptome i sumnjate da vaše dijete uzima drige, obratite se  za pomoć Zavodu za javno zdravstvo ili obiteljskom liječniku. 

Komentara 3

JU
jurajuric116
10:25 07.11.2017.

roditelji dragi. lepo odite u ljekarnu i kupite 10 u 1 test na droge i malo dajte klincima da pišaju. 8 od 10 Vas bude jako neugodno iznenađeno rezultatom. mislim ovo Vam je dobronamjeran savjet. nemojte im verovati dok Vam vele ja nisam nikad, ili ja to ne radim i na krokodilske suze. velim Vam lepo 8 od 10 14-16 godišnjaka bude pozitivno na THC.

LI
liliZG
13:16 07.11.2017.

ako prepoznate simptome spakirajte ih do najbliže hitne da ih pročiste..

NI
Nikomah95
10:08 07.11.2017.

Što je s legaliziranim drogama s kojim nas farmaceuti svakodnevno truju uz blagoslov država diljem svijeta?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije