Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moje zdravlje

Niste odoljeli hrani ovih blagdana? Čeka vas veliko čišćenje organizma

hrana
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
1/2
03.01.2014.
u 08:00

Očistite organizam od nakupljenih otrova, pročitajte savjete što od hrane izbjegavati, a koje namirnice birati za detoksikaciju

Obilniji obroci za Božić i Novu godinu mnogima prouzroče novi problem – kako se riješiti nagomilanih kalorija. I uz najbolju volju mnogi nisu odoljeli masnim zalogajima, kolačićima, pa ni alkoholu. Da bismo tijelo očistili od nakupljenih otrova, valja ga dobro pročistiti. Pod pojmom detoksikacije podrazumijevamo čišćenje organizma te smanjenje unosa količine hrane, izbacivanje masne i kalorične hrane da bismo tijelu omogućili da vrati prirodnu ravnotežu i energiju.

Podrazumijeva se i pojačani unos tekućine, vitamina i minerala – antioksidansa i pojačana fizička aktivnost, naglasila je Mirela Marić, magistrica nutricionizma, voditeljica Centra za regulaciju tjelesne težine Poliklinike Aviva. Takav zdravi režim prehrane može biti i uvod za mršavljenje i održavanje kondicije tijela tijekom cijele godine. Detoksikacijski program prehrane obuhvaća puno voća i povrća, žitarica, nemasnog mesa, grahorica i puno tekućine – vode i čajeva. Sve te male promjene u našem organizmu rezultirat će povećanjem energije, boljim raspoloženjem i boljim izgledom.

Što izbjegavati, a što uzimati?

1. Kavu, alkohol i cigarete izbaciti, unos soli svesti na minimum

2. Hranu s visokim sadržajem masnoće izbjegavati

3. Konzervirana i gotova industrijska jela ne jesti, slatkiše izbjegavati

4. Jesti voće, osobito limun, naranče, jabuke, kivi, grejp, bobičasto voće

5. Jesti sjemenke i orašaste plodove: orahe i bademe, sjemenke suncokreta i konoplje te sjemenke lana

6. Jesti povrće: špinat, kupus, blitvu, ciklu, brokulu, radič, kelj, bijeli luk

7. Riba – dva puta tjedno (plava)

8. Crveno meso i perad – povremeno

9. Birajte omega–3 ulja, maslinovo ulje, laneno ulje

10. Povećani unos tekućine – do 3 l dnevno (voda i čajevi, odličan je zeleni čaj)

Kako očistiti organe - bubrege, želudac i jetru te kožu prirodno pročitajte u novom broju magazina Moje zdravlje. Poznati nutricionisti savjetuju vas kako kako najbolje očistiti organizam od štetnih toksina, kako zdravo i pravilno mršaviti bez jo jo efekta, a voditeljica Barbara Kolar otkriva tajnu svoje vitke linije koju ste sigurno uočili. Tu je i tema o probavi i nadutosti koja muči mnogo ljudi.

Stručnjaci upozoravaju kako su ti problemi najčešće subjektivni i nemaju objektivan uzrok, a početak terapije uključuje izbjegavanje namirnica koje napuhavaju, među kojima su zelje, luk, brokula, pšenica i krumpir. Lice s naslovnice, lijepa i mlada glumica Ornela Vištica, otkrila nam je kako bi voljela da joj se ponovi uspješna 2013. godina, a najviše si u novoj godini želi - dobrog zdravlja.

Da bi se pravilno, zdravo i kvalitetno hranili, u novom broju magazina Moje zdravlje, darujemo vam kalendar sezonskih namirnica u kojem možete pronaći sedamdesetak raznih voćki, povrća, začinskog bilja i orašastih plodova s objašnjenjima o kvaliteti svake namirnice. S ovim malim kuhinjskim pomoćnikom uvijek ćete biti dobro upoznati s time koje je namirnice najpametnije konzumirati u određenom razdoblju godine i tako kvalitetno i zdravo hraniti cijelu obitelj.

U novom broju uvodimo i nove rubrike, a to su edukacija i prava pacijenata. Znate li koja su vaša prava kao pacijenta i kako se snaći u šumi zdravstvenih propisa? Splitska liječnica, kirurg mr. sc. Đula Rušinović-Sunara, dr. med. i predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata i potpredsjednica Svjetske udruge za medicinsko pravo pomoći će vam u snalaženju i upozoriti na najčešće nejasnoće koje pacijenti imaju.

Donosimo i test u kojem možete provjeriti svoje znanje o pravima pacijenata. Zimi nas lakše svladava i zimska odnosno blagdanska depresija, pa pročitajte koga najčešće pogađa i kako se boriti protiv ove depresije. Da biste nam ostali lijepi i njegovani donosimo priču o njezi ruku zimi koje su u ovo doba godine posebno osjetljive, a otkrijte najatraktivnije tretmane za mršavljenje, uljepšavanje i opuštanje u domaćim wellnessima. Ako pak razmišljate o pomlađivanju, otkrivamo koji su tretmani bez skalpela najpopularniji, a neke možete napraviti čak i u - stanci za ručak.

Sve ovo i još mnogo više pročitajte u novom broju magazina Moje zdravlje. Potražite ga na svim kioscima za samo 9,90 kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije