Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iscrpljenost

Ništa vam se ne da? 3 osnovne grupe najčešćih razloga zašto smo umorni

umor
Foto: Shutterstock
25.05.2014.
u 16:30

Ukoliko je umor praćen bezvoljnošću i povlačenjem iz svakodnevnog života, pravi uzrok može biti depresija.

Stalno ste umorni? Provjerite tri osnovne grupe najčešćih razloga zašto se ne možete trgnuti. 

MENTALNO ZDRAVLJE

Briga, stres i anksioznost tipični su okidač osjećaja premorenosti, jer uzrokuju oslobađanje velikih količina hormona stresa, kao što su kortizol i adrenalin.

U dužem razdoblju, povišena razina ovih hormona izaziva osjećaj iscrpljenosti. Ukoliko je umor praćen bezvoljnošću i povlačenjem iz svakodnevnog života, pravi uzrok može biti depresija.

Osim umora, u simptome depresije spadaju gubitak apetita i seksualne želje, smanjenje tjelesne mase, glavobolja ili želučane tegobe.

HORMONI

Ušli ste u četrdesete godine i nedavno ste počeli osjećati veliki zamor?

Hormonske promjene do kojih dolazi prije menopauze mogu izazvati valunge, noćno znojenje i poremećaje sna. U ovom razdoblju povećava se i sklonost  depresiji, što pomaže povećati šanse da osjetite umor.

Poremećaj ravnoteže hormona može se naravno dogoditi i bez obzira na godine pa bi svakako bilo dobro posjetiti liječnika ako se umora nikako ne možete riješiti.

FIZIČKO ZDRAVLJE

Ponekad uzrok konstantnog umora može biti zdravstveni problem: anemija, infekcija, usporen rad tiroidne žlijezde, astma i dijabetes.

Iznenadna iscrpljenost može biti znak nekog srčanog problema, pogotovo ako ste ušli u postmenopauzu, i ako u vašoj obitelji netko pati od srčanih tegoba. Osim toga, loša prehrana i nedostatak sna mogu biti otežavajući faktori.

>>Umor je alarm koji psiha šalje tijelu! 7 savjeta kako ga pobijediti

>>5 jednostavnih pravila ponašanja koja će vam promijeniti život

Komentara 1

KO
Kora
17:14 25.05.2014.

Nije "isprljenost", nego iscrpljenost (vidi nadnaslov). Iscrpljenost je nenormalno stanje - čovjek se previše umara. Depresija pak - najnenormalnije stanje - a pokazatelj je promašenog, lažnog života.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije