Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dubrovačko-neretvanska županija

Nikola Arnaut: Dolina Neretve zadržala je vitalnost obiljem plodnih polja i tradicijom

storyeditor/2024-05-15/slika_3.JPG
Foto: Privatni arhiv
1/3
16.05.2024.
u 10:47

Fotograf i stručnjak za virtualne ture iz Metkovića s prijateljima radi film o održivosti

"Kao amaterski zaljubljenik u filmove, vlasnik sam fotografskog obrta. Završio sam studij održivog razvoja u turizmu i ugostiteljstvu, što me duboko upoznalo s pitanjima održivosti. Tijekom života u Metkoviću osobno sam svjedočio različitim oblicima onečišćenja koja su zahvaćala našu dolinu i bio bih iznimno sretan dobiti priliku sudjelovati u vašem natjecanju, da pomognem promicati održivost putem vaše platforme. U suradnji s prijateljima koji dijele strast prema prirodi, vjerujem da možemo napraviti motivirajući film za održivost." Tako je u svojoj prijavi na natječaj na temu "Što zelenije, to iskrenije", koji se provodi u sklopu projekta Moja.hr Večernjeg lista, naveo 27-godišnji Nikola Arnaut, u konačnici i odabran za ovogodišnjeg predstavnika Dubrovačko-neretvanske županije.

O održivom razvoju na fakultetu

Sa svojim otocima, parkovima prirode, ruralnim područjem, bogatom kulturom i poviješću Nikolina je županija jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija svijeta, a podsjetimo i da je lani Globalno vijeće za održivi turizam (GSTC) na temelju kriterija Ujedinjenih naroda provelo ocjenu odredišta za Grad Dubrovnik koja je iznosila 86,04 posto. Bio je to znatan porast u odnosu na godinu ranije, a rezultat je samo potvrdilo kako je ovaj jadranski biser na pravom putu prema potpunoj i trajnoj održivosti. Na samom ishodištu tog puta nalazi se projekt "Poštujmo Grad", kojim se unatrag sedam godina provode brojne mjere koje su težile zaokretu prema održivom turizmu. Prema stručnoj analizi Sveučilišta u Dubrovniku iz prošle godine, ovaj je projekt rezultirao učinkovitom disperzijom posjetitelja i ublažavanjem negativnih učinaka prekomjernog turizma.

Foto: Ivana Ivanović/Pixsell

Nikola je o održivom razvoju u turizmu učio u Opatiji, na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu:

– Vjerujem da se krećemo prema održivom smjeru, pogotovo sa sve većom sviješću mladih o ekološkim pitanjima. Ipak, pred nama je još dug put. Ohrabruje vidjeti rastuću zabrinutost za okoliš, ali moramo nastaviti poduzimati važne korake kako bismo osigurali istinski održivu budućnost – kaže.

Na jednominutnom filmu sam radi, a u nekoliko su mu scena kao glumci uskočili obitelj i prijatelji. Filmom bi želio potaknuti svijest o održivosti i odnosu prema prirodi.

– Mislim da je ekološka svijest u Hrvatskoj u porastu, ali još postoji prostor za napredak. Primjećujemo sve veći interes za očuvanje okoliša i održive prakse, ali još postoje izazovi poput nedovoljne reciklaže i upravljanja otpadom te povećanja ekološke osviještenosti u ruralnim područjima – promišlja ovaj mladić ponikao iz doline Neretve, nekoć kolijevke života za koju kaže da je s obiljem plodnih polja i bogatom kulturom i tradicijom zadržala svoju vitalnost.

Nikola trenutno živi na relaciji Metković – Zagreb, što mu je zanimljivo jer se stalno kreće između dva različita svijeta, Zagreb mu nudi dinamičnu atmosferu i puno profesionalnih prilika, no ipak mu ponekad nedostaje mir Metkovića.

– Dolina Neretve nudi mnogo lijepih mjesta u prirodi. Zimi su mi najdraža okolna brda jer pružaju dosta lokacija za planinarenje – dodaje Nikola, koji se preko studentskih poslova u građevini, zaštitarstvu, trgovini... te u ugostiteljskoj struci prometnuo u fotografa, pilota drona i stručnjaka za virtualne ture.

Digitalni marketing i obrt

Certificiran je za digitalni marketing, na tečajevima je učio o strategijama povećanja broja pratitelja na TikToku i Instagramu i naposljetku se zaposlio u svome obrtu koji nudi promotivne i marketinške usluge, ali uglavnom se bavi izradom promotivnih videa i fotografija.

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

– Počeo sam fotografirati krajem ljeta prošle godine i usporedno s fotografijom počeo učiti izradu i montažu videa. Trenutno volim sve snimati. Relativno sam nov u ovoj struci i volim eksperimentirati kako bih razvio svoje vještine – rekao je Nikola Arnaut, mladi kreativac iz Metkovića i Zagreba, čiji ćemo jednominutni film imati prilike vidjeti na završnici projekta Moja.hr, koja će se održati 7. lipnja u Požegi.

Priroda Konavala i Primorja, ušće Neretve, mirisi Pelješca, otok Marka Pola – Korčula, Odisejev otok – Mljet, otok pod zvijezdama – Lastovo, Jelenski otoci – Elafiti.. Svake godine krajnji jug Hrvatske odredište je brojnih turista. Postizanju ravnoteže između turističkih rezultata i očuvanja kvalitete života svojih stanovnika u Dubrovniku nastoje postići ravnomjernom raspodjelom dolazaka i noćenja tijekom cijele godine, kako bi turizam bio održiv.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije