Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Ne zanemarujte bolove u zglobovima!

Bol u zglobovima
Foto: Shutterstock
1/7
18.05.2021.
u 11:21

Osteoartritis može dovesti do invaliditeta, a presudno je liječenje započeti u ranoj fazi bolesti

Bolovi u zglobovima uzrokovani osteoartritisom dramatično narušavaju kvalitetu života u starijoj dobi.

Liječenje osteoartritisa je znatno uspješnije ako se bolest dijagnosticira i počne liječiti u ranoj fazi – na vrijeme!

Čak polovica osoba starijih od 55 godina pati od osteoartritisa, a bolesnici u prosjeku provedu i do 20 godina života s ovom kroničnom bolešću koju karakteriziraju bolovi, otečenost, slaba pokretljivost i neugodno škripanje u zglobovima.

Relativna novost u liječenju je korištenje kristaličnog glukozaminsulfata koji djeluje analgetski, protuupalno i usporava pogoršanje bolesti te je jedini glukozamin registriran kao lijek!

2019. godine ažuriran je algoritam Europskog društva za kliničke i ekonomske aspekte osteoartroze, osteoartritisa i muskuloskeletnih bolesti (ESCEO) koji pruža praktične smjernice za liječenje osteoartritisa.

Osteoartritis je bolest zglobova koja pogađa gotovo svaku drugu osobu stariju od 55 godina te se smatra vodećim uzročnikom invaliditeta u starijoj populaciji. S godinama se simptomi poput bolova, oticanja, zakočenosti i osjećaja škripanja u zglobovima postepeno pogoršavaju, a neliječena bolest dovodi do smanjenja tjelesne aktivnosti, sna ometenog bolovima, umora, depresije i opće onesposobljenosti što dramatično narušava kvalitetu života. Zbog svega navedenog osteoartritis predstavlja velik javnozdravstveni problem te zahtijeva kontinuirano educiranje javnosti o važnosti prevencije i rane dijagnoze.

Foto: Shutterstock

Upravo je o tome bilo riječi na nedavno održanom skupu koji je okupio vodeće domaće stručnjake iz područja reumatologije, a na kojem se raspravljalo o novostima u liječenju te znanstvenim dosezima koji nakon dugo vremena donose dašak optimizma u vidu povoljne i svima dostupne terapije koja može usporiti progresiju bolesti te značajno ublažiti simptome.

Ovim povodom doc.prim.dr.sc. Dubravka Bobek dr.med.spec. fizikalne medicine i rehabilitacije, subspecijalist reumatolog iz zagrebačke KB Dubrava upozorila je : ,,Sveukupno, osteoartritis predstavlja veliko i vrlo značajno individualno i društveno opterećenje. Štoviše, zbog starenja stanovništva, zajedno sa sjedilačkim načinom života i smanjenom razinom tjelesne aktivnosti koje potiču trenutnu pandemiju pretilosti, očekuje se da će broj oboljelih od osteoartritisa i dalje rasti. Osim toga postojeće terapijske mogućnosti vrlo su ograničene pa se kontinuirano ulažu ogromni napori u razvoj učinkovitijih tretmana i lijekova koji će potencijalno usporiti progresiju bolesti.''

Doc.prim.dr.sc. Bobek dodatno je pojasnila da se osteoartritis tradicionalno opisuje kao bolest pohabane hrskavice koja se u uznapredovaloj fazi liječi kirurškim putem u smislu zamjene zgloba protezom. Naglasila je i važnost promjene krivog uvjerenja da bol u zglobovima treba prihvatiti kao prirodnu posljedicu starenja: ''Mnogi bolesnici toleriraju bol jer se smatra da su bol i onesposobljenost neizbježne posljedice starenja te često zajedno sa zdravstvenim djelatnicima pasivno čekaju konačnu ireverzibilnu fazu osteoartritisa, zamjenu bolesnog zgloba.''

Foto: Shutterstock

Prof.dr.sc. Tea Schnurrer-Luke-Vrbanić dr.med.spec. fizikalne medicine i rehabilitacije, subspecijalist reumatolog iz KBC-a Rijeka kazala je da je upravo na ovom tragu Međunarodno društvo za istraživanje osteoartritisa priložilo i takozvani „white paper“ prema Agenciji za hranu i lijekove SAD-a (FDA) kako bi se usmjerila pažnja na značaj osteoartritisa te naglasila potreba za novim istraživanjima u svrhu ranog dijagnosticiranja i liječenja ove bolesti.

Prof.dr.sc. Jasmina Milas Ahić dr.med.spec. interne medicine, subspecijalist reumatolog iz KBC-a Osijek dodala je da rezultate istraživanja nije zanemarila niti Međunarodna radna grupa ESCEO koja je okupila 18 stručnjaka iz raznih područja - reumatologe, fizijatre, kliničke epidemiologe, endokrinologe, farmakologe, ortopede, specijaliste gerijatrije, javnog zdravstva i zdravstvene ekonomije, znanstvenike i predstavnike bolesnika. Ova je radna skupina ažurirala algoritam liječenja prema novim saznanjima o učinkovitosti i sigurnosti terapijskih metoda.

Europsko društvo za kliničke i ekonomske aspekte osteoartroze, osteoartritisa i muskuloskeletnih bolesti (ESCEO) prema ovom novom algoritmu u prvoj fazi liječenja daje snažnu preporuku za upotrebu kristaličnog glukozaminsulfata kao prvi korak dugotrajne terapije. Osim toga na temelju upitne djelotvornosti i sigurnosti u liječenju osteoartritisa radna skupina daje slabu preporuku paracetamolu te smatra da se ne smije koristiti redovito kao prvi korak dugoročne farmakološke terapije. U prvom koraku se pak snažno preporuča lokalna, topikalna primjena nesteroidnih antireumatika primjerice kao dodatak analgeziji.1

Foto: Shutterstock

ESCEO radna skupina u prvoj fazi daje snažnu preporuku i nefarmakološkim načinima liječenja među kojima su edukacija bolesnika, gubitak prekomjerne tjelesne težine i program vježbanja.

U drugom se koraku prema novom algoritmu preporučaju oralni nesteroidni antireumatici no samo povremeno! U ovoj fazi opcija su i intraartikularna uporaba hijaluronske kiseline te kortikosteroida, no ESCEO radna skupina ovoj terapijskoj metodi daje slabu preporuku. 1

U trećem koraku radna skupina daje slabu preporuku kratkoročnoj upotrebi slabih opioida kao posljednjem farmakološkom pokušaju prije operacije zamjene zgloba protezom. Jednako tako slabu je preporuku dobila i uporaba antidepresiva. 1

Jedna od najznačajnijih novosti na ovom stručnom skupu bilo je i predstavljanje rezultata kliničkih studija rezimiranih od strane prof.dr.sc Tonka Vlaka, dr.med.spec. fizikalne medicine i rehabilitacije, subspecijalist reumatolog iz KBC-a Split, a koje su dokazale da kristalični glukozaminsulfat komparativno ima veći utjecaj na bol od paracetamola te jednak utjecaj na bol kao nesterodini antireumatici. Zbog toga se ova supstanca smatra jedinim glukozaminom koji treba propisati u prvoj liniji liječenja osteoartritisa koljena. Rezultati pojedinih radova naglašavaju da uz učinak na bol i funkciju kristalični glukozaminsulfat odgađa progresiju bolesti.

Foto: Shutterstock

O usporavanju progresije bolesti svjedoče studije koje pokazuju da je kod bolesnika koji su u liječenju osteoatritisa koljena koristili kristalični glukozaminsulfat u periodu od najmanje 12 mjeseci značajno smanjena potreba za totalnom endoprotezom. U petogodišnjem praćenju, potreba za totalnom endoprotezom koljena smanjena je 57%. 2  Veliko je to i važno otkriće kada znamo da oboljeli od osteoartritisa sa simptomima ove bolesti žive i po 20 godina.

Kao zaključak navedenog sastanka domaćih stručnjaka rečeno je da osteoartritisu treba pristupiti kao i drugim kroničnim bolestima za koje su prihvaćeni modeli prevencije i ranog liječenja!

Prva je linija u borbi protiv ove mučne bolesti promjena načina života koja uključuje umjerenu tjelovježbu, smanjenje tjelesne težine, rano uvođenje fizikalne terapije te korištenje dostupnih farmakoloških metoda poput kristaličnog glukozaminsulfata - lijeka koji se na našem tržištu pojavio tek prije nekoliko godina, a domaći ga stručnjaci zahvaljujući pozitivnim iskustvima sve češće propisuju i preporučaju. Radi se pritom o pristupačnom lijeku dostupnom u svim ljekarnama bez recepta.

1 O. Bruyere et al. An updated algorithm recommendation for the management of knee osteoarthritis from the European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases (ESCEO). Seminars in Arthritis and Rheumatism; 49 (2019): 337-350

2 Bruyere O, Altman RD, Reginster J-Y. Efficacy and safety of glucosamine sulfate in the management of osteoarthritis: evidence from real-life setting trials and surveys. Seminars in Arthritis and Rheumatism; 2016; 45 (Suppl 4S): S12–S7.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije