Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hidratizirajte se!

Ne možete utažiti žeđ? Ovih 6 voćki ima najveći udio vode i idealno su ljetno osvježenje

Lubenica
GettyImages
04.08.2023.
u 08:00

Kada je riječ o hidrataciji, koštuničavo voće ima prednost pred bobičastim jer breskve imaju čak do 89 posto vode, a ne zaostaju ni nektarine s 88 posto

Budući da se naša tijela sastoje od najmanje 60 posto vode koju stanice trebaju za prijenos hrane i kisika, redovita je hidratacija nužna, posebno za vrijeme vrućih ljetnih dana.  Voda je također potrebna za podmazivanje zglobova, oslobađanje tijela od toksina, regulaciju temperature i zaštitu kralježnice, kože, očiju i nosa. Uz to, ona potiče probavu i zdravlje bubrega, jetre i crijevnog mikrobioma. Tijekom dana, sve normalne tjelesne funkcije; poput znojenja, mokrenja, pa čak i disanja; prirodno rezultiraju gubitkom vode, zbog čega je bitno unijeti više tekućine nego što se izgubi, a jeste li znali da i hrana koju jedete, posebno voće, pridonosi ukupnoj razini hidracije i pomaže u sprječavanju dehidracije? Srećom, baš nam ljeto tako nudi i obilje sezonskih, hidratizirajućih voćki koje gase žeđ i povećavaju hidrataciju tijela; evo koje voće sadrži najviše vode i najviše hidratizira:

Lubenica: Osim što je puna C vitamina i biljnih spojeva koji jačaju imunitet, osvježavajuća se lubenica smatra i jednim od najhidratantnijih voćki jer sadrži preko 90 posto vode. Iako je malo što bolje od uživanja u kriški lubenice za vrućeg ljetnog dana, ako tražite novi način da ju uvrstite na meni, lubenica se savršeno slaže i s nekim slanim salatama i drugim neočekivanim jelima (metvica i feta sir je posebno dobro nadopunjuju).

Jagode (i drugo bobičasto voće): Zahvaljujući kožici i sjemenkama, gotovo sve vrste bobičastog voća pružaju i velike količine vlakana i doprinose dnevnim ciljevima hidratacije. Sa otprilike 91 posto udjela vode, jagode su voće koje najviše doprinosi hidrataciji, a slijede ih kupine sa 88 posto. Na popisu su i maline sa 86 posto vode, kao i borovnice sa 84 posto.

Citrusi, posebno grejp i naranča: Citrusi iz svoje slatko opore unutrašnjosti nude mnogo vode, pa npr. grejp ima udio od čak 91 posto,  a naranča od 87 posto vode. Iako je tim kiselim voćkama sezona zapravo zimi, u većini se trgovina mogu pronaći  tijekom cijele godine.

Dinja: Teško je u ljetnim mjesecima nadmašiti zrelu dinju, a uz to joj je tada i sezona pa je puna vode i tijekom najsuših mjeseci Dinja tako sadrži čak 90 posto vode, a osim što može biti u glavnoj ulozi u voćnim salatama, lijepo se slaže i sa slanim sastojcima kao što su pršut, rikula i mozzarella; za grickanje tijekom cijele godine.

Koštuničavo voće poput breskve i nektarine: Kada je riječ o hidrataciji, koštuničavo voće ima prednost pred bobičastim jer breskve imaju čak do 89 posto vode, a ne zaostaju ni nektarine s 88 posto. Na začelju su šljive sa 87 posto sadržaja vode, te marelice s 86 posto. 

Ananas: Sa čak 86 posto ukupnog sadržaja vode, ananas zaslužuje mjesto na ovom popisu, a osim što ima sposobnost hidratacije, dodatni je plus što je pun C vitamina pa samo jedna šalica ananasa zadovoljava 100 posto naših dnevnih potreba, pomažući u održavanju zdravog imunološkog sustava. Ananas je jedinstven i po tome što je pun bromelaina, enzima koji pomaže u probavi i apsorpciji proteina, te može pomoći u smanjenju boli, oteklina i tjelesnih upala.

Perite voće nakon kupovine, a ove vrste obavezno temeljito

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije