Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korisni savjeti

Ne bacajte hranu i uštedite: Ovo su trikovi kojima ćete produžiti rok namirnicama

Unsplash
11.12.2023.
u 07:00

Znate li kako produljiti rok nekim namirnicama ili stvarima u kućanstvu, uštedjet ćete nešto novca i proći bolje

Smanjenje otpada od hrane uvijek je vrijedan pothvat — ali s obzirom na inflaciju, smanjenje otpada postalo je ne samo plemenito već i nužno. Budući da se mnogi od nas suočavaju s vrtoglavim cijenama namirnica, moramo biti sigurni da će nam hrana koju kupujemo ili uzgajamo trajati onoliko dugo koliko nam je potrebno, piše USA Today.

Voće i povrće: Ako su voće ili povrće dobili pomalo usahnuli izgled, ne znači da nisu iskoristivi jer vitamina još uvijek ima. Mrkve tako, primjerice, možete ''oživjeti'' ako ih potopite u ledenu vodu na sat vremena. Kada povrće stavljate u hladnjak, stavljajte ga na papirnati ručnik da upije višak vlage. Luk i češnjak mogu trajati i do pola godine ako ih pohranite u mrežaste vrećice u kojima se često mogu i kupiti. Tako će imati više zraka. Neka budu na suhom i tamnom mjestu.

VEZANI ČLANCI:

Bobičasto voće ima puno kraći rok trajanja, a ako primijetite pokoju trulu bobicu, odmah je maknite kako ne bi pokvarila ostale. Preostale prije pohrane u hladnjak uronite u toplu vodu na 30 sekundi kako bi ubila plijesan ili gljivice. Banane držite odvojeno od ostalog voća jer sadrže etilen, a on je pak zadužen za brže sazrijevanje voća. Da bi banane trajale dulje, iz istog biste ih razloga trebali držati svaku za sebe.

Mliječni proizvodi: Iako imaju otisnute datume pa znate rok trajanja, možete ih očuvati tako da temperaturu u hladnjaku snizite prema 0. Zbog toga se smanjuje razvoj bakterija u mliječnim proizvodima za 25 posto. Sirne namaze i ostale proizvode s poklopcima okrenite naopako. To će stvoriti vakuum i usporiti razvoj bakterija. 

Tjestenina i riža: Namirnice poput tjestenine, riže i sušenih začina neke su od najdugovječnijih koje možete imati u svom domaćinstvu. Tipičan paket tjestenine, ako ga držite na suhom mjestu, može potrajati i više od godinu dana, ovisno o roku uporabe navedenom na pakiranju. Ponajbolji način da vašoj tjestenini produljite rok uporabe jest da je držite u staklenki, na suhom i tamnom mjestu, podalje od izravne sunčeve svjetlosti.

VEZANI ČLANCI:

Osušeni začini: Čak do godinu dana mogu potrajati određeni osušeni začini, poput bosiljka, korijandera i peršina, a u svježoj varijanti i dulje ako ih zamrznete. Možete ih prethodno staviti u posudice za led s vodom ili maslinovim uljem te ih tako zamrznuti. Slično možete učiniti i s umacima ili pestom.

Brašno: Stručnjaci sugeriraju da brašno potrošite u roku ne duljem od osam mjeseci, a najbolji način skladištenja je na suhom i tamnom mjestu te na sobnoj temperaturi. Ako je maslinovo ulje skladišteno na optimalan način, potrajat će vam godinu i pol dana, pod uvjetom da boca nije otvarana.

Meso: Bilo da je sirovo ili termički obrađeno (kuhano ili pečeno), najkraći mu je rok trajanja u odnosu na većinu namirnica koje držimo u hladnjaku ili zamrzivaču. Primjerice, piletina, svinjske kobasice i govedina mogu se držati u hladnjaku tek nekoliko dana, što je zaista kratko. Možete im produljiti trajanje tako što ćete ih staviti u hermetički zatvorene spremnike.

Jaja, vino, kava... Iznenađujuće, ali ovih 5 namirnica smijete čuvati u zamrzivaču!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije