Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tri,dva,jedan - peci!

Natjecatelji showa podijelili tajnu svojih božićnih slastica

Tri,dva,jedan - peci
Foto: RTL
1/7
21.12.2016.
u 11:25

Slastičari amateri RTL-ova kulinarskog showa na svojim blagdanskim stolovima servirat će orahnjaču, kiflice, splitsku tortu, božićni kruh...

Kandidati RTL-ova showa “Tri, dva, jedan – peci” otkrili su nam koje su slastice nezaobilazne na njihovu blagdanskom stolu za Božić i podijelili s nama recepte za njih. Katija i Kristina za blagdane će praviti splitsku tortu, uobičajenu u svečanim prilikama u cijeloj Dalmaciji, po receptu koji se prenosi s koljena na koljeno. Osim slatkog, tu su i slana jela kao što su Adin i Elizabetin božićni kruh.

– Može se tradicionalno naći u našoj kuhinji već godinama. Takve vrste kruhova poklanjamo si i međusobno. Radili smo ga i u emisiji i svakako će se naći na blagdanskom stolu. Baš zbog dugog vijeka obvezan je za ove blagdanske dane. Recept je star 20-ak godina i ponekad znamo dodati još koji gram suhog voća koji se nađe u kući – objasnila je Ada.

Marijana i Tomislav kažu da su vanilin kiflice bez iznimke njihov najdraži božićni recept i bilo bi neoprostivo da se pojave na božićnom ručku bez kiflica. Sestre Luca i Mihajela najviše vole maminu baklavu koja se pravi po receptu koji je u obitelji već godinama, a tvrde da te baklave vole i oni koji ne vole one klasične.

Valentina i Kristina pronašle su svoj najdraži božićni recept na jednom blogu i malo ga modificirale, a zove se kolač jadranskih otoka. Jakov i Domagoj otkrili su da će na njihovu blagdanskom stolu biti torta od sira zbog koje su dobili i desetku u showu.

– Ovaj recept originalno je bio samo biskvit. Podsjeća nas na Božić zbog cimeta, jabuka i oraha te je jako sočan. Pravili smo ga kao tortu pa smo dodali i kremu od sira, muscovada i meda – rekao je Jakov. Kod Marijane i Dubravke nezaobilazna je orahnjača koju pripremaju po starom receptu Marijanine bake Marice.

ELIZABETA I ADMIRA - BOŽIĆNI KRUH

Sastojci: 50 dag brašna, 25 dag svježeg sira, 4 dag kvasca, 2,5 dl mlijeka, 1 žličica soli, pola žličice cimeta, pola žličice muškatnog oraščića, 15 dag mljevenih badema, 2 jaja, 25 dag maslaca, 20 dag grožđica, 2 vanilin šećera, 20 dag šećera, 5 dag ušećerene limunove korice, 1 žlica ruma, 1 žlica šećera u prahu za posipanje

Priprema: Kvasac izmrvite u mlakom mlijeku, dodajte malo brašna i šećera te pustite da odstoji. Dodajte preostalo brašno i šećere, bademe, 20 dag otopljenog maslaca i druge začine. Na kraju dodajte jaja, dobro ocijeđen sir, grožđice i limunovu koricu. Dobro izmiješajte i pustite da se diže pola sata. Premijesite tijesto, oblikujte kruh i pecite 60 minuta na 170 stupnjeva. Ispečeno premažite otopljenim maslacem. Pospite šećerom u prahu. Može trajati i do četiri tjedna.

LUCIJA I MIHAJELA - MAMINA BAKLAVA

Sastojci: 1 paket listova za savijaču; punjenje: 3 jaja, 200 ml ulja, 6 žlica grisa, 200 g kiselog vrhnja, 200 g šećera, 1 prašak za pecivo; 200 g mljevenih oraha, 100 g sjeckanih oraha, 300 g šećera; preljev: 1 kg šećera, 1 l vode, 1 limun

Priprema: Jednu koru tijesta za savijaču namažite punjenjem i poklopite drugom korom. Drugu koru također namažite punjenjem te pospite mješavinom oraha i šećera.Zarolajte i složite u namašćeni lim. Ovom količinom nadjeva može se napraviti šest rolada. Pecite 1 sat na 180 stupnjeva.U međuvremenu zakuhajte šećer i vodu u gusti sirup te u njega narežite kriške limuna. Gotovu vruću baklavu prelijte vrućim sirupom i posložite kriške limuna.

MARIJANA I TOMISLAV - VANILIN KIFLICE

Sastojci: 350 g brašna (pola oštro, pola glatko), 100 g šećera u prahu, 200 g maslaca sobne temperature, 100 g mljevenih oraha, 1 bjelanjak, snijeg, 1 vanilin šećer

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Prosijte brašno, šećer pa dodajte orahe, maslac i vanilin šećer. Bjelanjak umutite u čvrsti snijeg i dodajte u gornju smjesu. Zamijesite tijesto i ostavite u hladnjaku barem 30 minuta. Oblikujte kiflice i pecite otprilike 15 minuta na 180 stupnjeva. Ohlađene kiflice uvaljajte u šećer u prahu.

VALENTINA I KRISTINA - KOLAČ JADRANSKIH OTOKA

Sastojci: 100 ml travarice, 100 g suhih smokava, 1 žličica cimeta, 1 žličica muškatnog oraščića, 80 g maslaca, 200 g smeđeg šećera, 70 g tamne čokolade, 1 žličica soli, 200 g mljevenog rogača, 100 g glatkog brašna, 1 jaje

Priprema: Suhe smokve nasjeckajte i močite barem pola sata u zagrijanoj travarici. Tamnu čokoladu otopite na pari, posolite i malo ohladite. Maslac i šećer pjenasto izmiksajte te u to dodajte cimet i muškat te suhe smokve s travaricom, otopljenu čokoladu i jedno jaje, pa zatim suhe sastojke – rogač, brašno i po želji prašak za pecivo. Kolač se može ispeći u obliku okrugle torte promjera 16-20 cm ili u kvadratnom limu. Pecite sat vremena na 160 °C ili kraće ako je u velikom limu.

JAKOV I DOMAGOJ - BOŽIĆNA TORTA ZA DESET

Sastojci za biskvit: 30 dag glatkog brašna, 1/2 žličice sode bikarbone, 1 žličica cimeta, 14 g muscovado šećera (od šećerne trske), 5 dag običnoga smeđeg šećera, 2,5 dl ulja, 4 jaja, 2 naribane jabuke, 10 dag grubo narezanih oraha. 


Sastojci za kremu: 10 dag temperiranog maslaca, 40 dag krem-sira, 10 dag muscovado šećera, 4 žlice meda, 1 dag šećera kristala, 1 vrećica vanilin šećera, sok od 1/2 limuna, 2 jabuke narezane na ploške

Priprema: U posudu stavite brašno, sodu bikarbonu, cimet, šećer od trske i običan šećer te izradite vilicom da ne bude grudica. Dodajte ulje, jaja i dvije naribane jabuke te izmiksajte mikserom. Na kraju dodajte orahe. Smjesu rasporedite u kalup (promjer 26 centimetara) i pecite 35-45 minuta na 180 stupnjeva. Ostavite da se ohladi. U međuvremenu pripremite kremu. Izradite maslac i pomiješajte ga ručno s krem-sirom, muscovado šećerom i medom. Nastavite miješati mikserom dok se sastojci ne stope i smjesa ne postane glatka. Ostavite u hladnjaku da se stisne. U posebnoj posudi pomiješajte šećer kristal, vanilin šećer i limunov sok. Dodajte jabuke i kuhajte uz miješanje tek toliko da jabuke malo omekšaju. Ohlađen biskvit prerežite na pola. Na donji dio uz pomoć slastičarske šprice oblikujte kremu u puslice. Dodajte jabuke, poklopite biskvitom i ponovno rasporedite kremu oblikovanu u puslice. Ostavite u hladnjaku do posluživanja.

KATIJA I KRISTINA - SPLITSKA TORTA

Sastojci Za biskvit: 8 bjelanjaka, 35 dag šećera, 16 dag brašna, 20 dag sitnije nasjeckanih oraha, 20 dag suhih smokava, 20 dag grožđica

Za kremu: 8 žumanjaka, 8 bjelanjaka, 8 dag brašna, 35 dag šećera u prahu, 30 dag maslaca, 2 dag vanilin šećera

Za posipanje: po 10 dag sitno narezanih oraha, suhih smokava i grožđica

Priprema: Za biskvit u posudi istucite snijeg od šećera i bjelanjaka pa lagano umiješajte brašno i na kraju sitno narezane orahe, suhe smokve i grožđice. Na namašćenom i pobrašnjenom limu sušite kore, otprilike 20 minuta na 170 stupnjeva (duljina sušenja i temperatura ovise o pećnici). Za kremu na pari istucite žumanjke s brašnom dok se ne zgusne te je ostavite da se malo ohladi. U ohlađenu kremu dodajte šećer u prahu i dobro izmiješajte.Polagano dodajte na sobnoj temperaturi pjenasto razrađen maslac. Listove torte premažite kremom, kao i cijelu tortu, te je na kraju pospite usitnjenim orasima i suhim voćem.

MARIJANA I DUBRAVKA - ORAHNJAČA

Sastojci za tijesto: 600 grama glatkog brašna. 60 grama šećera, 50 grama maslaca, 70 grama svinjske masti, 4 žumanjka, 1 korica limuna, 1 vanilin šećer, 30 ml ruma 1 žličica soli, 30 grama svježeg kvasca, 100 grama jogurta ili vrhnja.

Sastojci za nadjev: 600 grama mljevenih oraha mlijeko po potrebi, 200 grama šećera, 2 žlice meda, 2 vanilin šećera, 10 ml ruma

Priprema: Kvasac otopite u 100 ml toplog mlijeka s jednom žlicom šećera i ostavite da se digne. U međuvremenu izradite žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom, soli, rumom, medom, jogurtom, limunovom koricom te otopljenim maslacem i mašću. U tu smjesu dodajte pola brašna od ukupne količine. Zatim u to dodati dignuti kvasac, ostatak brašna i zamijesite glatko tijesto. Napomena: ostavite tijesto na toplom 1 sat da se digne. Orahe pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom te zalijte vrućim mlijekom pa dodajte rum i med. Sve zajedno promiješate u smjesu. Tijesto razvaljajte, namažite nadjevom, savijte u štrucu te stavite u kalup za pečenje i ostavite još 30 minuta na toplom da se digne. 

Komentara 1

PR
Prekobrda
00:17 22.12.2016.

A zasto se u stavri slavi taj Bogic?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije