Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Najviše masnoća izgubit ćete ako vježbate prije ili poslije jela? Evo odgovora...

Jednostavnom promjenom tajminga naših obroka možemo izgubiti i i do 22 posto više masnoća, pokazali su rezultati istraživanja.
12. siječnja 2016. u 19:30 4 komentara 16817 prikaza
27.11.2015., Zagreb - Ranojutarnji trening za zene u Boutique Fitness Factory. Trening pod vodstvom Suzane Licine pocinje svaki dan u 6 sati. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Blagdansko vrijeme je za nama, a borba s nakupljenim kilogramima je pred mnogima od nas. No, kako izbjeći "ubijanje od vježbanja" kako bi se riješili neželjenih kilograma?

Novo istraživanje moglo bi nam u tome pomoći. Potrebno je prilagoditi vrijeme naših obroka, tvrde znanstvenici, ako želimo izgubiti više masnoća. 

Jednostavnom promjenom tajminga naših obroka možemo izgubiti i i do 22 posto više masnoća, pokazali su rezultati istraživanja. 

Pokazalo se da je ova formula uspješna za muškarce ako vježbaju prije obroka, a za žene je situacija obratna. 

Eksperiment je prikazan u BBC-ovom programu Trust Me I'm A Doctor (Vjeruj mi, ja sam doktor), a u kojem je sudjelovalo 30 dobrovoljaca. 

Sudionici su tijekom četiri tjedna programa, vježbali jakim intenzitetom tri puta tjedno, a prije i poslije svakog treninga, jedan dio sudionika pio je placebo, a drugi su dobivali napitak s ugljikohidratima. 

Žene koje su uzimale ugljikohidrate prije vježbanja izgorjele su i do 22 posto više masnoća, a muškarci koji su pili ugljikohidratni napitak nakon vježbanja izgubili su i do 8 posto više masnoća. 

Žene koje žele potrošiti više masnoća, trebale bi svoj obrok pojesti barem 90 minuta prije vježbanja, poručuje voditelj istraživanja Adam Collins sa Sveučilišta Surrey.  

>>Kako se držati svojih fitness novogodišnjih odluka?

>>Ovo je ta jedna pogreška zbog koje se nikako ne možete riješiti 'trbuha'

joely richardson
bolan gubitak
Joely Richardson: Sestrina me smrt zauvijek promijenila

A1 izdvaja za Vas

 • masterYoda:

  Kad god da vježbate biti ce prije jela ili poslije jela. Osim ako ne jedete tijekom vježbanja.

 • Avatar poglavito
  poglavito:

  ...jedeš malo skidaš salo

 • Avatar Getrib
  Getrib:

  Znači nije efikasno vježbati za vrijeme jela, nego prije ili poslije.