Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Opasne masti prijete čak i iz keksa i peciva: Na masnu hranu trebalo bi uvesti porez

Smrtnost Danaca zbog kardiovaskularnih bolesti manja je 70% između 1985. i 2009., što bi mogao biti rezultat zabrane transmasnih kiselina u hrani 2003.
09. svibnja 2014. u 13:16 5 komentara 2610 prikaza
fast food
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/3

Smrtnost Danaca zbog kardiovaskularnih bolesti manja je 70% između 1985. i 2009., što bi mogao biti rezultat zabrane transmasnih kiselina u hrani 2003., objavila je danska novinska agencija Ritzau.

Nijedna druga država u EU, gdje je 46% svih smrti posljedica kardiovaskularnih bolesti, ne može se pohvaliti takvim uspjehom.

U Hrvatskoj je taj postotak i nešto veći od prosjeka EU – 48,3% – pa se Danci s pravom hvale kako je zabrana transmasti, koju su prvi uveli u Europi, bila pun pogodak.

Edukacija i prevencija

Zna li se pak da prekomjernu težinu u Hrvatskoj ima više od polovice građana, a pretilih je već 26%, što također povećava rizik od obolijevanja od bolesti srca i krvnih žila, danski ‘recept’ s najviše 2 grama na 100 grama ulja ili masti primjenjiv je i u nas.

Nutricionistica Darija Vranešić Bender iz Centra za kliničku prehranu KBC-a Zagreb smatra da bi se država time trebala puno više baviti. Najvažnije su edukacija i prevencija.

– Porezi i zakoni koji ograničavaju dostupnost nekvalitetne hrane i šećera također su učinkovita mjera koju razmatra sve više država – tvrdi ona. Nekim oblicima 'poreza na debljinu' već su se pozabavile Mađarska, Francuska, Finska...

S obzirom na rigorozan sustav deklariranja hrane s transmastima, Danska je od tog poreza odustala. No margarini s transmasnim kiselinama tamo su i dalje zabranjeni, kao i djelomično i potpuno hidrogenirane masti u proizvodnji pekarskih proizvoda, dok su u ostatku EU deklariranje i sadržaj transmasti otvorena pitanja koja se prema planu moraju riješiti do kraja ove godine.

Najveći izvori transmasnih kiselina:

  • Tvrdi margarin
  • Keksi
  • Razne grickalice
  • Pržena hrana i krumpirići
  • Pizza
  • Slastice i kolači

'29.09.2013., Zagreb - Ucenici i ucitelji zagrebackih osnovnih skola na standovima u Remetama povodom Dana kruha izlozili su kruh, kolace i peciva koje su znatizeljni posjetitelji, bez obzira na kisu, | Autor : Grgur Žučko/pixsell Foto: Grgur Žučko/pixsell

– Izvore transmasnih kiselina najčešće nalazimo u napolitankama, vaflima, keksima i drugim pekarskim proizvodima. Stoga, ako želimo biti sigurni da nam je prehrana “trans free”, pri odabiru pažnju treba obratiti i na deklaracije, odnosno da nemaju djelomično ili potpuno hidrogeniranih biljnih ulja, kaže D. Vranešić Bender, ističući kako je danas problem transmasnih kiselina shvaćen vrlo ozbiljno i brojni su proizvođači uveli tehnološke inovacije u proces proizvodnje. Tako i hrvatski margarin gotovo nema transmasnih kiselina.

Pri odabiru namirnica pažnju treba obratiti i na deklaracije, odnosno da nemaju djelomično ili potpuno hidrogeniranih biljnih ulja

– Transmasne kiseline povećavaju štetni kolesterol LDL, a smanjuju dobri HDL. Potiču se tako blagi upalni procesi u procesu nastanka ateroskleroze, kaže prof. dr. Željko Reiner, dodajući da su nakon Danske transmasti reducirali Švicarska, Kanada, grad New York i Kalifornija.

– Valja smanjiti unos fast fooda, keksa, peciva, ističe dr. Verica Kralj, voditeljica Odsjeka za srčano-žilne bolesti HZJZ-a.

U Ministarstvu zdravlja kažu da će EU skupljati podatke o prisutnosti transmasnih kiselina u hrani do 13. prosinca.

Potom će se odlučiti o donošenju zakona o označavanju i ograničavanju. Zasad, EU agencije za sigurnost hrane preporučuju: što manje!

jedenje, žena, junk food, debljanje | Autor : Thinktock Foto: Thinktock

>>Koristite li ih i vi? Za srce tu je sedam najzdravijih vrsta ulja

1. Osim što uzrokuju probleme na krvnim žilama i lipidnom profilu, transmasne kiseline iznimno su štetne i za dijabetičare te osobe s tzv. masnom jetrom i metaboličkim sindromom

2. Transmasne kiseline snižavaju razinu ‘dobrog’ HDL kolesterola u krvi istovremeno povisujući razinu ukupnog i ‘lošeg’LDL kolesterola, pokazalasu istraživanja

3. U Europi godišnje od kardiovaskularnih bolesti umre četiri milijuna ljudi, a u EU 1,5 milijuna, procjene su Europske mreže za srce (EHN) i Europskog društva kardiologa (ESC)

4. Smatra se da su industrijske transmasti 2% svih kalorija koje se unesu u organizam i da je to povezano s 23% incidencija kardiovaskularnih bolesti

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar XXXXXXXXXXXXXXXX
    XXXXXXXXXXXXXXXX:

    Skandinavci da nisu dosli evropejci sa svojom kulturom u Skandinaviju skandinavci bi i dalje jeli trulu ribu i mlijecne proizvode ...................... pa vidite kako su blijedi jedu hrau bez energije

  • Avatar XXXXXXXXXXXXXXXX
    XXXXXXXXXXXXXXXX:

    Umjetno gnojivo zagaduje prirodui sve manje im magnezija koji je uvjet za opstanak zivota .........................................

  • Avatar XXXXXXXXXXXXXXXX
    XXXXXXXXXXXXXXXX:

    heba vas porez o vase Place idenajmanje 70% drzavia kad oolite morate trazit novcanu pomoc gradana za se lijeiti kad idete u mirovinu dobivate natrag mrvice i nemozete prezivljavati .......................................... za koga vi placateporez zdravstvo i mirovinu ? Za politicare ... prikaži još!e koji zive kao pijani MILARDERI od vaseg novca i voze se u luksuznim autima i posjecuju luksuzne restorane u kojim im posluzuju masnu hranu ato su oni DEBELII ZDRAVI