Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koliko niže?

Na prvi pogled: Muškarci zamjećuju oči, a žene nešto niže

sezonski posao
Thinkstock
07.12.2012.
u 11:07

O spolu ovisi "pristup" i upoznavanje druge osobe. Referentne točke za muškarca su oči, a za žene one su nešto niže...

Hm, možda nam se uslijed usvojenih stereotipa čini, ali samo čini da je obrnuto, no muškarci kod upoznavanja uvijek gledaju u oči, dok žene gledaju nešto niže pa prvo zamjećuju nos i usta, piše na portalu magazina PlosOne.

- Dokazali smo da žene i muškarci na svijet gledaju vrlo različito. Čak i kad su u istom okruženju, ono što vide nije isto - kaže Felix Mercer Moss sa sveučilišta u Bristolu.

Britanski znanstvenici ispitanicima su pokazivali fotografije žena i muškaraca i pratili su gdje će im prvo pasti pogled. I muškarci i žene duže su gledali fotografije žena. Muškarci su pogled zadržavali na njihovim licima, a žene su proučavale cijelo tijelo, a kad bi i pogledale lice, pogled se spuštao ispod očiju.

Istraživači objašnjavaju da gledanje nekoga direktno u oči u životinjskom svijetu najčešće predstavlja znak za agresivno ponašanje u smislu "Šta gledaš?", a odmjeravanje oči u oči može se prokomentirati i kao poziv na borbu za ženku ili teritorij. Evolucijski, žene nisu tako programirane. One su mnogo osjetljivije, pa smatraju da je mnogo rizičnije muškarce gledati u oči, smatra Moss.

Komentara 1

FU
furest
13:05 07.12.2012.

u gdje su tu moderni transexualci oni vjerojatno gledaju u pod

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije