Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Đula Rušinović sunara

'Možda je moj zadatak srediti nered u zdravstvu'

Đula Rušinović Sunara
Foto: Tino Jurić/Pxsell
1/4
02.04.2014.
u 21:00

Iako udruga djeluje već niz godina, Đula Rušinović Sunara sada je u središtu pozornosti zbog borbe za prava roditelja koji ne žele cijepiti svoju djecu

Netom prije rođenja Emanuele, svojeg četvrtog djeteta, mr. sc. Đuli Rušinović Sunari otkriven je rak maternice.

Uslijedilo je dugotrajno i mukotrpno liječenje. Iduće je dvije godine ova kirurginja bila gotovo nepokretna. Upravo tada, kako će reći, ležeći u bolnici, odlučila je krenuti u novu borbu, onu za prava pacijenata. Bilo je to krajem 90-ih. Otad je dr. Rušinović Sunara sa svojom Hrvatskom udrugom za promicanje prava pacijenata pomogla nebrojenima, no trenutačno ju je u središte pozornosti javnosti lansirala borba protiv obveznog cijepljenja djece.

Nakon više od 20 godina usamljenih pokušaja pojedinih roditelja pod okriljem svoje udruge uspjela je pokrenuti javnu debatu o tom pitanju, podijeliti javnost i struku, a rezultat će biti skorašnja javna rasprava za koju se izborila. I u ovom će razgovoru otvoreno ponoviti svoj stav:

Ne smije biti prisile

– Rekla sam im da moraju dati odgovore na pitanja i kako bez toga ne mogu jer bi to značilo da je njihovo stručno stajalište nastalo iz osobnih uvjerenja, a ne znanstvenih podataka. Tražili smo da nam daju samo dva-tri ispitivanja na temelju kojih ćemo znati zašto je neka vakcina u upotrebi, da ima jasne pokazatelje svoje učinkovitosti. Ne daju! Nećete dobiti pet stručnjaka da javno stanu na ovu stranu jer će biti proglašeni neposlušnima i stigmatizirani – kaže ova liječnica koju su za pokret protiv obveze cijepljenja motivirali brojni pozivi roditelja udruzi.

Foto: Tino Jurić/Pxsell

Foto: Tino Jurić/Pixsell

Zvali bi sa strahom i nije mogla, kako kaže, učiniti ništa. Svoju je djecu cijepila, ali prisila se ne smije dalje dopuštati, uvjerava. Potom su se u udruzi bacili na posao te počeli održavati tribine o zakonodavstvu i ljudskim pravima, ispitanosti pojedinih cjepiva… I tako je krenula jedna od najžustrijih tema posljednjih mjeseci za čiji će se rezultat ova kirurginja jednakim žarom boriti i dalje. Istu takvu neupitnu motivaciju i volju imala je i u onom bolničkom krevetu 90-ih jer njezini kolege, kaže, tada nisu shvaćali da je ona kao bolesnik pacijent i nadalje čovjek.

– Nemilo sam se iznenadila uočavajući da većinom to ne vide. Nitko to nije shvaćao i zato sam polako počela sve više promišljati i uočavati da liječnici stravično loše shvaćaju prava pacijenata, uključujući i mene osobno, kako su jako loše upoznati s ljudskim pravima i da su gotovo apsolutno za njih nezainteresirani. Upoznala sam tada neke stručne ljude koji su mi dali ruku kada sam rekla da ću osnovati udrugu jer smo htjeli promijeniti takav stav. O cijepljenju se sada govori jer se okupilo oko deset tisuća roditelja, dok ostali bolesnici mahom neće izlaziti u javnost ponajprije jer uz bolest nemaju snage ni vremena, a i sutra će se bojati liječnika – objašnjava mr. sc. Rušinović Sunara iz Splita, grada u koji je došla na specijalizaciju iz opće kirurgije i u kojem danas živi sa svojom obitelji.

Aktivistica i umjetnica

Nakon specijalizacije 1991. dragovoljno je otišla u rat kao voditeljica mobilnih kirurških ekipa. U međuvremenu je, zahvaljujući stipendiji francuske vlade, dobila subspecijalizaciju iz mikrovaskularne kirurgije i 1995. otvara prvu privatnu kiruršku ordinaciju u Dalmaciji. Međutim, tada je zatrudnjela i suočila se sa strašnom dijagnozom pa je odustala od svojeg zvanja.

– Jedno mi je vrijeme na neki način bilo krivo da se ne bavim svojim poslom, a onda sam zaključila da sam blagoslovljena time što ne moram raditi u svojoj struci jer je tamo takav nered da to pas s maslom ne može polizati. Ja to kažem i svojim kolegama i primjećujem da su iskreno zavidni što mogu na taj način “otkantati” od sebe sve znanje o medicini. Budući da je sve ovo postalo kupi-prodaj, to nije ono što sam ja smatrala medicinom. Možda mi je zadatak da pomognem to srediti? Mislim da je svakome dan nekakav zadatak pa je možda to moj – govori otvoreno nekadašnja plivačka reprezentativka koja je i te kako uspjela i u ovoj drugoj karijeri. Članica je različitih međunarodnih asocijacija koje se bave pravima pacijenata, pomogla je razvoju zdravstvenog prava u Hrvatskoj i izborila se za amandman Zakona o radu kojim je priznat status majkama poduzetnicama i nezaposlenima te omogućen rodiljski dopust svim majkama.

Foto: Tino Jurić/Pxsell

Foto: Pixsell

U svemu joj pomaže suprug Pavao s kojim je u braku 27 godina. Bez njega, kaže, ništa ne bi bilo moguće, on je taj koji joj uvijek daje ruku. Preuzeo je brigu o kući, o djeci, svemu…

– Javlja se i na pozive pa nekad ljudi misle da mi je zaposlenik. U šali će i on reći da je samo administrator. Ma, da nema njegove podrške, ništa od ovoga ne bi bilo moguće – kaže nam dr. Rušinović Sunara i dodaje da je suprug baš otišao prošetati dva mješanca, Gonza i Doru. Sad nas je petero i imamo dva psa jer se starija kći udala i ne stanuje više s nama. Tako da vam ovdje nikad nije dosadno.

Nekad tri, a ponekad i više od deset poziva pacijenata na dan njihova su svakodnevica. Obiteljski mir i vjera u Boga daju joj energiju. Upravo religiozni motivi dominiraju i njezinim umjetničkim radom jer je ova liječnica i aktivistica autorica više skulptura. Ima iza sebe izložbe te napisane dvije knjige od kojih je jedna nastala dok se liječila od raka.

>>Ustavni sud odlučio: Djecu morate cijepiti

>>'Tko ne cijepi svoje dijete, čini mu loše'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije