Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRUČNJACI SAVJETUJU

Moguće je odspavati preko dana bez da kasnije budemo još umorniji i mrzovoljni, evo kako

Shutterstock
12.05.2022.
u 07:00

Popodnevni san koji je duži od 20 minuta vam može donijeti više štete nego koristi

Iako nas ponekad osvježi i vrati nam energiju, puno ćešće nakon kratkog popodnevnog drijemanja budemo još umorniji i mrzovoljni, a stručnjaci za spavanje tvrde da su otkrili kako to spriječiti, piše The Sun.

Postoji, kažu, više različitih vrsta drijemanja, ali kratko drijemanje obično spada u jednu od dvije kategorije: prva kategorija je takozvano drijemanje za oporavak, a označava popodnevno spavanje kojim nadoknađujemo to što smo noć prije predugo bili budni, a druga kategorija je apetitivno drijemanje i odnosi se na kratko dnevno spavanje 'iz gušta'.

Spavate na pamučnim jastučnicama? Nakon ovoga vjerojatno više nećete

1/5

- Petominutno drijemanje prekratko je da se do kraja odviju sve faze sna i da ima značajnu korist. S druge strane, spavanje od 30 minuta i duže tijelu daje dovoljno vremena da uđe u dubok san, a predug san može ostaviti osjećaj umora i do sat vremena - kažu stručnjaci. 

Zato su, kažu, zaključili da je preko dana najbolje spavati samo 10 do 20 minuta koliko tijelu treba da se osvježi i oporavi od napora, a bez da se nakon toga osjećamo pospano i bezvoljno.

Izuzetak je bolest kada popodnevni san može i treba biti dulji, da se organizam lakše bori s bolešću. Također, kratki period od 10 do 20 minuta ne odnosi se na djecu koja imaju veće potrebe za spavanjem od odraslih. 

- Dulje dnevno drijemanje od toga može poremetiti rutinu spavanja pa je preko dana dobro odspavati samo ako vam je odmor zaista potreban. Isto tako, pokušajte popodnevno spavanje isplanirati na pola puta između vremena buđenja i planiranog vremena odlaska na spavanje; i ne zaboravite uvijek kad preko dana kada idete spavati upaliti alarm; da se ne biste probudili tek usred noći - poručili su stručnjaci. 

Znate li koliko sati dnevno biste trebali spavati za zdrav mozak?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije